(fortsättning från föregående sida)

Macarna som har Magsafe

Alla äldre modeller av Macbook och Macbook Pro från 2009 och tidigare hade den ursprungliga Magsafe-kontakten. Det hade även första Macbook Air. Macbook Pro, Macbook Air och Macbook sålda mellan 2009 och 2012 har också Magsafe 1, men i den nyare L-formen som är robustare än originalet.

Alla Macbook Air, Macbook och Macbook Pro från och med 2012 och framåt (med undantag för nya 12-tums Macbook) använder den nyare Magsafe 2-kontakten, som är tunnare och bredare än Magsafe 1.

Det är enkelt att se vilken kontakttyp din Mac har genom att titta på den. Magsafe 1 är tjockare och bulligare medan Magsafe 2 är mer långsmal. Men med flera olika designer på sladden kan det ändå vara lite knepigt att vara helt säker. Apple har ett dokument som visar hur du kan se exakt vilken kontakt du har.

Magsafe

Varför har Apple tagit bort Magsafe från nya Macbook?

Bra fråga. Nya 12-tums Macbook har en usb-c-kontakt i stället för Magsafe, medan nya Macbook Pro som släpptes samtidigt fortfarande har Magsafe (trots att den har andra liknande nyheter som Force Touch-styrplatta).

Vi är inte helt säkra på varför Apple har valt att gå den här vägen, och det är definitivt inte ett populärt val bland många fans som har kritiserat beslutet på olika forum. Det är möjligt att den nya datorn helt enkelt är för lätt för att Magsafe ska fungera tillfredsställande. Många användare har påpekat att Magsafe redan fungerade sämre på 11-tums Macbook Air än på Macbook Pro. Det skulle också kunna förklara varför Apple aldrig har valt att utveckla en liknande kontakt för Iphone och Ipad.

Det kan också vara så att Apple ser en framtid nästan helt utan sladdar framför oss om inte allt för lång tid, och vill gå mot så få kontakter som möjligt på vägen dit. Ska det bara vara en enda kontakt passar det bäst med usb-c.

Nya Macbook

Kommer jag kunna skaffa Magsafe till nya Macbook?

Apple har patent på Magsafe, men usb-c är en allmän standard som vem som helst kan använda, och nya Macbook har till och med en vanlig usb-laddare (om än med 29 watt vilket är mycket mer än Ipads laddare).

Till skillnad från Magsafe finns det inget som hindrar en tredjepartstillverkare att ta fram en kontakt som använder magneter i stället för friktion för att hålla ihop, men med en så lätt dator krävs det en mycket väljusterad styrka på magneterna för att både hålla ihop vid normalanvändning och lossna enkelt om du snubblar på sladden. Vi skulle förvånas om ingen försöker.