Apples Magsafe-kontakter har hållit våra Macar säkra i nästan tio år. Magsafe gör att strömkabeln lossnar självmant när du rycker i den, så att Macen sitter tryggt kvar på skrivbordet medan sladden ryker i backen.

Magsafe var en given del av alla bärbara Macar fram tills Apple nyligen presenterade nya 12-tums Macbook med retinaskärm, som plötsligt saknar den och i stället laddas via en ensam usb-c-kontakt som även används för att ansluta tillbehör.

Varför har Apple tagit bort Magsafe, och kommer företaget ta bort den även från övriga Macbook-modeller? Det är frågor som kräver svar.

Magsafe

Så funkar Magsafe

Magsafe använder magneter för att fästa hankontakten på sladden till honkontakten i Macen, till skillnad från de flesta kontakter som förlitar sig på friktion för att hålla kontakter på plats.

Kopplingen mellan Magsafe-kontakten och Macen utgörs av två magnetiska halvor. Så här står det i Apples patent på tekniken:

– Kontaktytan på de två magnetiskt attraherande halvorna bestämmer det magnetiska flödet och därmed greppstyrkan mellan dem, eftersom greppstyrkan är proportionerlig mot kontaktytan.

Fördelen med Magsafe är säkerheten. När en bärbar dator står på ett bord eller annan upphöjd plats och är inkopplad för laddning i en väggkontakt längs golvet finns det risk att snubbla på sladden. Gör du det kommer kabeln dra med sig datorn som då kan åka i golvet och kanske gå sönder. Med Magsafe skyddas datorn eftersom sladden omedelbart rycks loss.

Det riktigt smarta med Magsafe är att sladden mycket enkelt kan dras ur genom att dra åt vilket håll som helst utom rakt ut. Ryck lite lätt uppåt och vips lossnar den.

Magsafe är en unik Apple-funktion som Mac-fans kan skryta oförblommerat om, eftersom ingen konkurrent har denna livsviktiga funktion. Det är den typ av små, praktiska detaljer som kommer från Apples annorlunda sätt att tänka, och är en av orsakerna att företaget kan ta så mycket betalt för sina datorer. Inte så konstigt att många ställt sig undrande till valet att ta bort den från nya Macbook.

Magsafe 1
Magsafe 1-kontakten. Notera hur den är tjockare och kortare än den nyare Magsafe 2-kontakten.

Magsafe 1 vs Magsafe 2 – vilken strömadapter passar vilken?

Det finns två versioner av Magsafe, som enkelt nog kallas Magsafe 1 och Magsafe 2. Magsafe 1 är aningen större, och introducerades 2006 med ursprungliga Macbook och Macbook Pro. Första generationens Macbook Air använde också Magsafe 1, men hade en aningen tunnare hankontakt.

Magsafe 2 är tunnare och passar alla Macbookar släppta från och med 2012. Magsafe 1 och Magsafe 2 är inte kompatibla med varandra, men Apple säljer en adapter för att använda gamla laddare med nyare Macar.

Apple säljer däremot inte längre några Magsafe 1-laddare, så om du har en riktigt gammal Macbook och behöver en ny laddare får du försöka hitta en begagnad, till exempel på Ebay.

Magsafe 1 L-form
Den här L-formade kontakten såldes med Macbook Pro och Air mellan 2009 och 2012 och är Magsafe 1 trots den annorlunda formen på sladden.
(Artikeln fortsätter på nästa sida)

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning