Din Mac har miljontals filer, och många av de behövs för att systemet ska fungera. Men trots att vi lever i en tid då en gammaldags hårddisk på 3 terabyte rymmer nästan hur mycket som helst och kostar en spottstyver har många av oss problem med för lite ledigt utrymme på våra Macar, eftersom de har en ssd på 128, 256 eller 512 gigabyte.

Whatsize är ett program som kan analysera din hårddisk, hitta filer du inte behöver och därför kan radera.

Tabelläge
Hitta filer och mappar som uppfyller vissa kriterier.

Du börjar med att välja en hårddisk och låta programmet skanna den. När den är klar kan du analysera resultaten i fyra flikar: Browser, Outline, Table och Piechart. De första två påminner om Finder och visar filer och mappar hierarkiskt. Table visar alla filer och mappar i en lång lista, som du sedan kan sortera. Du kan till exempel visa alla filer större än 100 megabyte som inte har modifierats på minst två år. Då kan du enkelt hitta utrymmestjuvar.

Paj
Med Piechart-läget kan du enkelt hitta filer som tar onödigt mycket plats.

Piechartläget är i många fall det mest användbara, eftersom det ger ett visuellt pajdiagram av vad som fyller hårddisken. När vi testade hittade vi på det sättet snabbt en hel mapp full med snapshots för en virtuell Windows XP-maskin som tog upp många gigabyte men aldrig kommer behövas igen.

Avancerade verktyg

Under verktyg hittar du flera automatiserade sätt att hitta filer att radera, som skiljer Whatsize från andra liknande program som är billigare eller gratis.

Cleaner
Rensa bort tillfälliga filer snabbt och enkelt.

Cleaner visar loggfiler, nedladdade filer, cachefiler och tillfälliga filer som ofta kan raderas helt utan problem. Delocalizer hjälper dig ta bort översättningar av program till andra språk, som ibland kan ta upp ganska mycket utrymme, även om sådant var vanligare förr i tiden.

Duplicates är det mest användbara verktyget. Det går igenom hela hårddisken och hittar filer som är kopior av varandra oavsett filnamn och metadata, genom att skapa ett fingeravtryck av själva innehållet i filerna. Det gör att du kan hitta en stor filmfil som du en gång kopierade och sedan döpte om, eller filer du har råkat byta filändelse på.

Duplicates
Whatsize verktyg för att hitta kopior utgår varken från filnamn eller metadata utan filernas faktiska innehåll.

Det gör också att du slipper försöka ta reda på vilka ”Image1.jpg” som är kopior av varandra, eftersom den ignorerar filnamnet och bara går på innehåll.

Duplicates kan antingen flytta kopior till papperskorgen eller ersätta dem med hårda länkar (två ”filer” i systemet pekar till samma fysiska data på disken).

Tar tid

Den stora nackdelen med Whatsize är att det kan ta rejält med tid att utföra den här avancerade analysen. På vår testdator, en Mac Mini med 512 gigabyte hårddisk, tog det hela dagen. Konkurrerande program som Daisydisk och Disk Inventory X går mycket fortare, men saknar Whatsize avancerade funktioner som Duplicates-verktyget.

Slutsats

Om du ofta har problem med överfyllda hårddiskar och vill rensa så effektivt som möjligt är Whatsize ett av de mest kraftfulla verktygen och den enda frågan är om det är värt 260 kronor.

Fakta: Whatsize

Funktion: Hårddiskverktyg
Mer information: http://a.m3.se/7h
Pris: Cirka 260 kronor


Hittar effektivt onödiga filer.
Kraftfulla funktioner.


Första skannen tar ohemult lång tid.
Dyrt om du inte kommer att använda det ofta.

Betyg: 4 av 5

Fakta

Whatsize är som sagt långt ifrån det enda programmet som kan analysera hårddisken och visa vilka filer som tar upp mest utrymme. Daisydisk (90 kronor) och Disk Inventory X (gratis, GPL) är två exempel. Du kan så klart även söka i Finder med flera sökkriterier.