Moments objektiv

Iphone är en riktigt bra kamera som den är, men ett extraobjektiv kan hjälpa den att briljera. Moments vidvinkel- och telefotoobjektiv är ett något udda alternativ – till skillnad från de flesta andra objektiv som sätts fast utanpå telefonen skruvas Moments objektiv fast i en speciell tunn platta.

Det är en tunn, hård metallskiva som sätts fast mot baksidan av telefonen med ett slags klister, med en liten minivariant av ett skruvfäste.

Själva objektiven hjälper verkligen till att ta bättre bilder, men den här fästanordningen lämnar en del att önska.

Enkelt att installera, svårt att ta bort

Att få dit plattan och fästa ett objektiv tar inte lång tid alls, och systemet är väldigt praktiskt för dig som köper en ny Iphone varje år eftersom du bara behöver köpa en ny fästplatta och inte nya objektiv för att fortsätta använda dem med din nya telefon.

Svår att ta bort

Nackdelen är att du i princip måste lämna plattan på hela tiden, eftersom du måste värma upp den med en hårtork eller liknande för att få loss den. Turligt nog är plattan tunn nog för att få plats i de flesta fodral och skal så du kan gömma den.

För speciella ögonblick

Namnet Moments för tankarna till speciella tillfällen, och det är just för dessa du lär vilja använda objektiven. De är inte stora alls, men heller inte pyttesmå och du kan inte direkt knalla omkring med ett objektiv fastskruvat medan Iphone ligger i fickan.

Rätt stora

Objektiven kommer med små bärpåsar, men dessa är inte så rejäla och känns inte som de kommer skydda objektiven i vått och torrt i en väska med en massa andra saker. De har heller inga linsskydd. Med andra ord är de inte speciellt mycket lättare att ha med sig till de speciella ögonblick du kan vilja fota än en vanlig kamera.

Resultatet som räknas

Med allt det extraarbetet är frågan så klart hur bra objektiven faktiskt är, och resultaten efter vårt test i San Francisco är verkligen imponerande – långt bortom vad Iphone mäktar med på egen hand.

Telefoto
Alcatraz förvandlas med Moments telefoto från en prick i fjärran till huvudmotivet i fotot.

Telefoto
Sjölejonen på kajen syns knappt på den vanliga bilden men blir tydliga med objektivet.

Med så här mycket zoom blir det mycket viktigare att hålla telefonen stilla medan du fotar, och vi kan verkligen rekommendera ett litet resestativ eller att åtminstone vila telefonen mot något fast som ett staket, en bil eller något annat.

Vidvinkel
Det här kinesiska nyårsfirandet kunde fångas i sin helhet med det mesta av publiken med Moments vidvinkelobjektiv. Det syns lite vinjettering i hörnen men inget så allvarligt att det inte kan fixas enkelt i ett bildredigeringsprogram.

Vidvinkel
Iphones kamera har redan en ganska vid vinkel men blir betydligt vidare med Moment-objektivet.

Slutsats

Moments båda objektiv ger omedelbart en kraftig förbättring av vilken typ av bilder du kan ta med Iphones kamera, och har du en väska eller jackficka att ha dem i är det hyfsat enkelt att ha dem till hands när de kan behövas. För dig som reser mycket men inte vill ha med en stor och otymplig digitalkamera kan de mer eller mindre ersätta en kompakt systemkamera. Nackdelen är att du får dras med fästplattan.

Fakta: Moment objektiv

Funktion: Extraobjektiv till Iphone
Mer information: http://a.m3.se/7g
Pris: Cirka 860 kronor per objektiv, 86 kronor för extra fästplattor


Riktigt bra bildkvalitet.
Ger kraftigt ökad tele och vidvinkel.
Kan enkelt användas med olika mobiler.


Relativt stora objektiv.
Fästplattan kan inte tas av enkelt.

Betyg: 4 av 5

Fakta

Det finns en hel uppsjö extraobjektiv till Iphone, och en del av dem är riktigt vassa. Olloclip är en populär variant där du byter mellan flera små objektiv. Teog 3 in 1 är ett annat alternativ vi har testat tidigare. För att ha maximal nytta av telefotoobjektivet kan du även behöva ett stativ. Gorillapod Griptight är ett flexibelt sådant som inte kostar skjortan och funkar med många mobiler.