Timer

1. Sätt en timer utan att röra mobilen

Om du står och slabbar i köket och vill sätta en timer på något är det inte så kul att behöva röra vid telefonen, men är du som de flesta idag har du kanske ingen köksklocka. Då kommer Siri och funktionen Hej Siri till undsättning. Om du har telefonen på laddning kan du då säga ”Hej Siri, 30 minuter timer” och vips får du en nedräkning tills kakan är klar (eller vad du nu håller på med).

Läs mer: Så får du kontroll över Siri på din Iphone eller Ipad

2. Handsfree utan handsfree

Så länge din Iphone är ansluten till en strömkälla kan du använda Hej Siri för att aktivera Siri, vilket gör att du aldrig behöver röra vid telefonen för att utföra många sysslor. Du behöver till exempel ingen handsfree, utan kan säga ”Hej Siri, ring X med högtalare” så aktiveras högtalartelefonen.
 

Fakta

3. Faktakoll

”När föddes Benjamin Franklin?”, ”Hur många bor i Kenya?”, ”När var slaget vid Waterloo?”, ”Hur högt är Mont Blanc?” – rena faktafrågor är Siri rätt bra på. Oftast kan den slå upp i Wikipedia och ge svaret direkt. Andra gånger visas hela Wikipedia-artikeln. Ibland kan den missa vilken typ av fråga det är och gör en vanlig webbsökning istället, men det räcker faktiskt i majoriteten av fallen.
 

Singla slant

4. Singla slant

Behöver du slumpa något? Då kan Siri hjälpa till, antingen med 50/50 (”singla slant”) eller en tärning (”slå en tärning”). Tyvärr kan du inte säga exempelvis ”slå fem tärningar”, och på svenska förstår inte Siri andra tärningar än vanliga sexsidiga, medan du på engelska kan säga ”roll a D20” för att rulla en tjugosidig tärning (Drakar & Demoner-fans kan besviket konstatera att ”rulla en T10” blir en webbsökning på ”rulla en te tio”).

Missa inte: Test av Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Siri lär sig relationer

5. Lär Siri familjeförhållanden

Om du vill kalla olika familjemedlemmar för mamma, pappa, morfar, farmor och så vidare kan du lära Siri vilka det är. Testa att säga ”ring pappa” till exempel, så kommer Siri fråga vem det är och då kan du spara kopplingen till rätt kontakt. Det funkar för ”ring frugan” men tyvärr inte för olika barn (du kan alltså inte säga ”ring äldsta sonen” eller ”ring yngsta barnbarnet”).

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning