Hitta datum, veckodagar och återstående tid

12. Hitta datum, veckodagar och återstående tid

Om ungarna frågar hur långt det är kvar till jul kan du snabbt få ett svar från Siri: Du frågar helt enkelt ”hur långt är det kvar till jul?”. Siri kan göra en massa liknande olika beräkningar utifrån kalendern. Du kan till exempel fråga vilken veckodag den 13 november är i år, eller vilket datum påskafton infaller på nästa år. Du kan också fråga om datum relaterade till kontakter, till exempel ”hur långt är det kvar till mammas födelsedag?”

Kolla vad som spelas

13. Kolla vad som spelas

Siri kan, med hjälp av Shazam, ta reda på vilken musik som spelas i bakgrunden där du är – till exempel i en hiss, på en restaurang eller till och med ringsignalen från någon annans telefon. Säg bara ”vad spelas nu?” så sätter Siri igång att lyssna på bakgrundsljudet, vilket den i vanliga fall försöker ignorera.

Ring mamma

14. Ring mamma

Siri kan lära sig förhållandet mellan dig och olika kontakter, så att du kan säga ”ring pappa” eller ”mejla min bror”. Om du försöker göra det och Siri inte känner till släktskapet frågar den vem det är, och du kan säga namnet på personen. Sedan är det bara att mejla, messa och ringa dina släktingar.

Kolla när solen kommer gå upp eller ner

15. Kolla när solen kommer gå upp eller ner

Fotografer, fågelskådare och de som bara vill se något vackert vill ofta vara ute vid solnedgången och kanske framför allt soluppgången. Med Siri tar det bara ett par sekunder att ta reda på när solen går upp eller ner en viss dag. Frågar du bara ”när går solen ner?” svarar Siri när solen går (eller gick) ner samma dag, men du kan även säga till exempel ”när går solen upp på onsdag nästa vecka?”. Dessutom kan du lägga till en viss plats.

Ring vid vettiga tider

16. Ring vid vettiga tider

Om du ibland behöver ringa en bekant eller släkting som bor i ett annat land i en annan tidszon än Sverige kan du behöva tänka till innan du slår en signal – vad är nu klockan där borta egentligen? Siri kan hjälpa dig snabbt – fråga bara exempelvis ”vad är klockan i Tokyo?” så får du ett snabbt svar.

Missa inte: 7 bästa webbläsarna för IOS – så står sig Safari i konkurrensen

17. Sök på andra sökmotorer

Om du bara säger ”sök efter bästa Siri-tipsen” kommer Siri använda Safaris standardsökmotor (Google) för att söka på webben. Men du kan söka via en annan sökmotor genom att specificera dig lite mer. Säg ”sök på Bing efter bästa Siri-tipsen” istället så söker du på Bing. Tyvärr förstår inte Siri vanliga sajter som Blocket, Hemnet eller MacWorld, så du kan ännu inte säga ”sök på Blocket efter tramporgel” för att försöka hitta ditt nästa musikinstrument.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning