Iphone 5

Idag säljer varken Apple eller några svenska operatörer Iphone med operatörslås. Köper du en Iphone 6 på avbetalning måste du fortsätta betala av den och i vissa fall hålla dig till abonnemanget du skaffade när du köpte den, men åker du utomlands finns inga hinder för att skaffa ett tillfälligt kontantkort.

Köpte du däremot en Iphone under 2013 eller tidigare direkt från en mobiloperatör var den med största sannolikhet låst till den operatören, och även om bindningstiden på abonnemanget har löpt ut fortsätter den vara låst.

Det enklaste sättet att få din Iphone upplåst så att du blir fri att använda den med vilken operatör du vill är att gå till operatören du köpte den av. Då blir det gjort ordentligt och för alltid och oavsett vad du senare gör med den kommer den alltid att vara olåst.

De svenska operatörerna tar ofta ut en avgift för upplåsningar, och denna brukar ligga omkring 300 till 350 kronor. I några fall kan dock en telefon som är köpt efter ett visst datum men som ändå är låst låsas upp gratis.

För att få din Iphone 5 upplåst behöver du ditt imei-nummer. Det hittar du i mobilen under Inställningar, Allmänt, Om.

Iphone 5

Så här går du till väga hos de fyra största operatörerna i Sverige:

Telia

Iphone köpta efter 24 januari 2014 ska vara olåsta och fungerar det inte direkt när du stoppar i ett annat företags simkort kan du ansluta till Itunes så ska det fungera. En äldre Iphone köpt tidigare, inklusive Iphone 5, behöver däremot låsas upp och för det tar Telia 300 kronor i avgift. För att låsa upp den måste du tyvärr besöka en butik.

Tele2

Tele2 var först ut av de svenska operatörerna att sluta operatörslåsa Iphone, i november 2013. En Iphone köpt dessförinnan kan låsas upp för 300 kronor. Det gör du antingen genom att ringa kundtjänsten på 0772 – 252 525 eller, om du fortfarande är kund hos Tele2, genom att logga in på Mitt Tele2, gå till Funktioner, välja Lås upp Iphone och fylla i ditt imei-nummer där. Telefonen låses upp automatiskt och avgiften hamnar på nästa faktura.

Telenor

Hos Telenor är alla Iphone 5S och Iphone 5C, samt Iphone 4S med 8 gigabyte lagring, olåsta. Har du en Iphone 5 måste du dock få den upplåst för att kunna använda andra operatörer. Telenor tar emot beställningar på upplåsning direkt på sin webbplats och du behöver inte vara kund. Avgiften på 350 kronor betalar du med kort.

Tre

Krångligaste operatören när det kommer till upplåsning är Tre. Du måste antingen gå till en butik eller ringa kundtjänst på 0771 – 735 300 och lämna ditt imei-nummer. Därefter får du vänta tills brevbäraren kommer med ett kuvert med instruktioner för hur du låser upp telefonen, och det kan ta 1–3 veckor. För Iphone, inklusive Iphone 5, köpta innan 1 maj 2014 tar Tre ut en avgift på 350 kronor, medan telefoner köpta vid ett senare tillfälle kan låsas upp gratis. Förutsättningen är att bindningstiden på abonnemanget har gått ut.

Även Comviq, Hallon och andra mindre operatörer som har haft operatörslås har liknande möjligheter och avgifter.

Simkort

Lås upp utan operatören

Det är inte alltid du kan fixa en upplåsning via mobiloperatören. Om du har köpt en begagnat Iphone som är låst till en utländsk operatör kan det exempelvis bli väldigt besvärligt (och väldigt dyrt om du måste åka dit).

Det finns dock några alternativ för att ändå få din Iphone 5 upplåst:

En lösning som fungerar för många och som inte kostar skjortan är att använda en simkort-adapter som lurar Iphone att ditt simkort kommer från den godkända operatören. Det populäraste som fungerar med Iphone 5 heter R-sim Mini 2 och kostar cirka 230 kronor. Enligt tillverkaren fungerar det med version 7.1–7.1.2 av IOS, men vi hittar ingen information om att få det att fungera med IOS 8. Vi har heller inte testat denna lösning själva.

Officialiphoneunlock.co.uk säger sig kunna låsa upp Iphone 5 permanent för en avgift på mellan 260 och 1 050 kronor, beroende på vilket land och operatör den är låst till. Tittar du på till exempel Trust Pilot har sajten någorlunda goda omdömen men också en hel del klagomål. En del av kundomdömena är allvarliga då de påstår att de betalat men inte fått sin telefon upplåst, eller att de har behövt betala mer efter den första inbetalningen för att det ska ske. Missnöjda kunder har heller inte fått pengar tillbaks. Så denna väg skulle vi rekommendera att man undviker och nämner bara som en sista utväg för den som är medveten om riskerna.

Med de första Iphone-modellerna och IOS-versionerna var det ganska vanligt att låsa upp telefonen genom att först jailbreaka den och sedan installera ett program som exempelvis Ultrasn0w. Men det var länge sedan ett sådant hack fungerade med aktuell baseband-mjukvara eller senaste IOS-version, och för Iphone 5 har det aldrig funnits en fungerande lösning.