Iphone

Nu för tiden säljs Iphone i princip alltid helt utan operatörslåst, och när du köper en Iphone på avbetalning från en mobiloperatör betalar du vad du ska men kan använda telefonen med vilket sim-kort som helst.

För ett par år sedan såg det annorlunda ut. Då låste nästan alla operatörer sina ”subventionerade” telefoner och även efter att kontraktet var slut och du kunde säga upp abonnemanget sitter operatörslåset kvar.

Har du en äldre Iphone som fortfarande är låst är det enklaste sättet att få den upplåst att kontakta operatören i fråga och få hjälp att låsa upp den. Beroende på vilken modell och operatör du har kan det kosta olika mycket eller i vissa fall vara gratis.

Så här fungerar det hos de olika operatörerna om du vill låsa upp en Iphone 4 eller Iphone 4S. Hos samtliga kommer du behöva ditt imei-nummer, som du hittar i mobilen under Inställningar -> Allmänt -> Om.

Iphone 4

Telia

Telia slutade operatörslåsa Iphone 24 januari 2014 och alla Iphone köpta därefter är upplåsta från början, även om du kan behöva ansluta till Itunes för att det ska fungera. Iphone 4 och 4S, och andra köpta dessförinnan, måste låsas upp mot en avgift på 300 kronor. Du måste besöka en av företagets butiker för att begära upplåsning.

Tele2

Tele2 slutade låsa Iphone redan 1 november 2013, men köpte du en Iphone innan dess kan du få den upplåst för 300 kronor. Du loggar själv in på Mitt Tele2, klickar på ditt telefonnummer, går ner till funktioner och klickar på Lås upp Iphone. Sedan får du fylla i ditt imei-nummer och klicka i att du bekräftat upplåsningen. Avgiften hamnar sedan på din nästa faktura. Är du inte kund hos Tele2 men har en Iphone som är låst till företagets nät ringer du kundtjänsten på 0772 – 252 525 så får du hjälp att ordna det.

Telenor

Telenor började sälja Iphone olåst från och med Iphone 5S/5C och även nyare Iphone 4S med 8 gigabyte lagring är utan operatörslås. Har du en Iphone 4 eller en Iphone 4S med 16 eller 32 gigabyte lagring måste du däremot få den upplåst. Det kostar 350 kronor och du gör det direkt på Telenors hemsida oavsett om du är kund nu eller inte.

Tre

Tre har en lite mer invecklad process där du först måste gå till en butik eller ringa 0771 – 735 300 och ange ditt imei-nummer, för att sedan vänta 1–3 veckor på ett brev med upplåsningsinstruktioner. För Iphone 4, Iphone 4S och andra Iphone köpta innan 1 maj 2014 kostar det 350 kronor. För telefoner köpta senare är det gratis oavsett modell.

Andra, mindre operatörer har liknande priser och upplägg, och de flesta började sälja Iphone olåst i början av 2014.

Simkort

Låsa upp på andra sätt

Ibland går det inte att låsa upp via operatören. Det kan till exempel vara så att du har köpt en begagnad telefon som visar sig vara låst till en utländsk operatör som kräver att du besöker en butik, vilket kan vara en dyrare resa än att köpa en ny telefon. Här börjar man komma ut på djupt vatten och det finns en uppsjö sajter som luktar bedrägeri lång väg.

Flera sajter erbjuder sig att låsa upp telefoner, till exempel officialiphoneunlock.co.uk, som ska klara av att låsa upp Iphone 4 och 4S låst till operatörer i 78 länder och områden. Det kostar mellan 260 och 1 050 kronor beroende på operatör. Vi har inte kunnat prova den själva och det är egentligen inget vi vill rekommendera men det kan vara sista utvägen. Just den sajten får blandade omdömen på ställen som Trust Pilot och i olika forum. Många användare ger sajten bra betyg men flera skriver också att de antingen inte fått sin telefon upplåst alls eller att det dröjt väldigt lång tid. Ibland har ytterligare avgifter tillkommit och det har då varit omöjligt att få tillbaks de ursprungliga pengarna som man betalat ifall man inte vill betala mer. Det verkar också vara svårt att få kontakt med dem om man får problem. Den typen av sajter är att betrakta som en absolut sista utväg, det är garanterat både snabbare och säkrare att försöka gå via operatören din Iphone är låst till.

En annan möjlighet är att använda R-sim 9 Pro (för Iphone 4) eller R-sim Mini 2 (för Iphone 4S). Det är små adapterchip du använder tillsammans med ditt eget sim-kort för att lura Iphone att aktivera telefonen. Vi har inte haft möjlighet att prova den lösningen heller men hittar i alla fall inget som uppenbart tyder på att det är fejk. Det fungerar med IOS 7.1–7.x och alla operatörer, säger R-sim. Kostar 170 respektive 230 kronor, så det kan vara värt ett försök om du inte kan låsa upp på annat sätt.

Tidigare fanns det olika hack för att låsa upp Iphone efter att ha jailbreakat, till exempel Ultrasn0w. Men dessa fungerar inte med senare versioner av IOS och framför allt inte baseband-mjukvaran som styr själva mobildelen. Har du en gammal Iphone 4 som inte har uppdaterats på många år kan det vara ett alternativ, men det är ganska krångligt och uppdaterar du IOS är det kört.