När Apple nyligen visade upp nya Macbook kunde vi se hur extremt litet moderkortet har blivit, och hur stor del av datorns innanmäte som tas upp av batteriet.

Så har det inte alltid sett ut.

När Apple släppte sin första Macbook 2006 hade den ett löstagbart batteri som du skruvade loss med en femkrona. Till ytan täckte det betydligt mindre än halva baksidan av datorn och på insidan kunde du inte ens se om det satt där eller inte.

Genom åren har Apple och andra tillverkare blivit bättre och bättre på miniatyrisering och att slå ihop komponenter som tidigare var diskreta kretsar på ett gemensamt chip. I dagens Core-processorer från Intel samsas själva processorkärnorna med till exempel minneskontroll och i de bärbara maskinerna även grafikkretsarna.

I de följande bilderna visar vi hur i stort sett allt annat utom batteriet (och skärmens yta) har minskat i storlek genom åren, för att numera i princip rymmas i handflatan, medan batteriet volymmässigt tar upp minst lika stor plats.

Ibook G3

Ibook G3 – 1999

Här ser du en Ibook G3, Apples första bärbara Mac efter Steve Jobs återkomst till företaget och Jony Ives nya designgiv. Batteriet är urplockat, men fyller tomrummet mellan underkanten och delen med moderkort och andra komponenter. Datorn vägde drygt 3 kilo med batteriet och tog du ur det märktes ingen jätteskillnad.

Ibook G4

Ibook G4 – 2003

Fyra år senare hade Apple fasat ut den färgglada, rundade designen till förmån för en design som i princip höll i sig fram till 2010, med polykarbonatplast i vitt eller svart. Batteriet gick fortfarande att enkelt ta loss från baksidan och var ännu långt ifrån den största komponenten i datorn. På bilden ser du utrymmet för batteriet längst upp till höger, där du också ser att cd/dvd-spelaren tog upp mer plats än batteriet.

Macbook 2009

Macbook – 2009

Apple släppte den första modellen av Macbook 2006, men till att börja med påminde den ganska mycket om Ibook G4, och batteriet var kanske det mest lättbytta på någon Mac någonsin – du behövde bara vrida på en skruv med ett mynt eller liknande. 2009 kom den första som hade inbyggt batteri som bara fick bytas av servicetekniker för att inte bryta garantin. Nu har moderkortet blivit uppenbart mindre medan batteriet mer eller mindre behållit sin storlek och utan tjockt skyddshölje fick det plats mer batteri.

Macbook Air 2010

Macbook Air – 2010

När Apple släppte den nya modellen av Macbook Air i slutet av 2010 hade miniatyriseringen verkligen tagit fart. Datorns yttre var mindre och tunnare än någonsin, och det hade bland annat åstadkommits genom att krympa moderkortet till att bara täcka ena långsidan av datorn. Med internminnet fastlött direkt på moderkortet och ssd på ett litet dotterkort, samt med avsaknaden av optisk enhet lämnas nästan allt övrigt utrymme på insidan till batteriet. Detta ligger uppdelat i flera delar och är mindre skyddat än någonsin.

Macbook 2015

Nya Macbook – 2015

Till sist kommer vi fram till nya Macbook med retinaskärm, där moderkortet har krympt så mycket att det faktiskt är mindre än minidatorn Raspberry Pie. Som du kan se på bilden är tomrummet där styrplattan sitter större än moderkortet, och då sitter ändå i stort sett alla komponenter i datorn på det. Det som saknas i bilden är sladden till usb-c-kontakten uppe till vänster, och där lär också sitta ett litet kretskort. Battericellerna tar nu upp så stor del av datorns innanmäte att det är uppenbart hur låsta vi är till batterierna och hur små framstegen på batterifronten har varit jämfört med allt annat.