I höstas lanserades slutligen, efter många års väntan, en ny Apple TV. Den hade ett gäng nya funktioner, men huvudnumret var helt klart den inbyggda appbutiken. Nu skulle vi äntligen kunna ladda ned appar för tv:n i vardagsrummet på samma sätt som vi redan laddar ned dem till våra telefoner, plattor och datorer.

Läs också! Stort test: Apple TV får äntligen Siri på svenska – så bra fungerar det!

Har då appbutiken levt upp till förväntningarna?

Jovars. Någon explosionsartad tillväxt av tv-appar är det visserligen inte tal om. Apple sa nyligen att det nu finns 5000 appar i butiken, vilket innebär att det har tillkommit omkring 1000 appar per månad till Apple TV. Å andra sidan är utbudet i stort gediget. Butiken är välfylld med spel, i första hand omgjorda versioner av Iphone-titlar, och är fullmatad med appar för film- och tv-tittande.

Faktum är att denna version av Apple TV var välförsedd med strömningstjänster och andra video-appar redan vid lanseringen. Under de senaste månaderna har dessutom fler tillkommit. Vi har till exempel fastnat för appen Magine som kostnadsfritt liveströmmar SVT:s kanaler, och för Infuse som gör det lättare än någonsin att skicka lokalt lagrade videofiler från en dator till tv:n i vardagsrummet.

Lägg därtill Itunes-filmer, SVT Play, TV4 Play, Viaplay, Netflix, Youtube och HBO Nordic. På Apple TV finns kort sagt alltid något att kolla på.

Apple TV 4 App Store
Apple TV:s appbutik har ett hyggligt utbud men är fortfarande ganska rörig. Vi vill gärna se fler app-kategorier i framtiden.