Vi gillar den nya hemknappen

Den nyheten du kommer att märka först när du plockar upp en Iphone 7 är den nya hemknappen. När du klämmer på en avstängd Iphone 7 är knappen helt stum, eftersom det inte längre handlar om en fysisk knapp som på föregångsmodellen.

Missa inte: Hemknappen i Iphone 7 fungerar inte med handskar

Med den nya haptiska "motorn" i mobilen får du feedback i form av vibrationer. Väldigt precisa sådana, vilket gör att det faktiskt känns som att vi trycker på en knapp. Apple har även öppnat upp den haptiska enheten i mobilen till mjukvaruutvecklare vilket gör att vi tror att Force Feedback kan komma igen på bred front. Vi testade ett par spel som verkligen drog nytta av den här funktionen och det gav helt klart en ny häftig dimension.


Brutal kraft i nya A10 Fusion

Den nya A10 Fusion-processorn är ett kapitel för sig. Den har 4 kärnor varav två är optimerade för prestandakrävande uppgifter och två för strömsnåla uppgifter som kräver mindre prestanda. Våra tester visar snabbt att det här är ett riktigt fartmonster.

Missa inte: Iphone 7 har högre prestanda än Macbook Air

Iphone 7 krossar konkurrentera i bland annat Geekbench 4 där den visar betydligt bättre resultat än Samsungs toppmodeller Galaxy S7 och nya Note 7 i multi-core-delen. Och i single-core-testerna springer den cirklar runt Galaxy-modellerna som bara är hälften så snabba som Iphone 7. A10 Fusion är t om snabbare än vissa modeller av Macbook Air.

Iphone 7 Plus ger oss ytterligare poäng i Geekbench 4; 5608 poäng i multi-core och 3426 poäng i single-core. Iphone 7 Plus har 3 GB arbetsminne jämfört med 2 GB i Iphone 7, vilket är en välkommen nyhet då det krävs mer kraft att driva en större skärm med högre upplösning.

Geekbench
Till vänster Iphone 7, till höger Iphone 6S.

Benchmarkprogram är en bra indikation på kraften i hårdvaran, men i ärlighetens namn upplevde vi aldrig Iphone 6S som långsam. Men A10 Fusion öppnar helt klart upp för nya möjligheter när det gäller spel och mer krävande program. Några av de snyggaste spelen till IOS är Assassin’s Creed: Identity och Asphalt 8, och framför allt det senare imponerade ordentligt på oss med fenomenala ljuseffekter och perfekt flyt. Haptisk feedback är riktigt häftigt i spel och vi uppskattar även det förbättrade stereoljudet.

spel
Asphalt 8 är ett av de absolut snyggaste bilspelen till IOS och det kommer verkligen till sin rätt på Iphone 7.

Trots att den nya processorn är riktigt snabb har Apple förbättrat batteritiden en del jämfört med Iphone 6S. Två timmar extra batteritid utlovas vid normal daglig användning i Iphone 7, och en timme extra i Iphone 7 Plus jämfört med Iphone 6S Plus. Vi får återkomma när det gäller den här detaljen, då vi i skrivande stund inte hunnit utvärdera batteritiden ordentligt. Första intrycket av de båda modellerna är dock att Apples siffror stämmer med verkligheten. Men det här är helt klart en viktig detalj och batteritiden i föregångsmodellen var inte tillräcklig i våra ögon.

En stor del av upplevelsen i Iphone 7 ligger i IOS 10, den viktigaste och största OS-uppdateringen på länge. Det är till stor del tack vare IOS 10 som Iphone 7 känns som en ny telefon, och några av våra favoritförbättringar är bildsökningsfunktionerna, Imessage och Apple Music.