Ljusstark skärm och supervass kamera

Skärmen i Iphone 7 har samma upplösning som i Iphone 6S (1334 x 750), men ljusstyrkan har ökats från 500 till 625 nits, och det märks. När vi lägger telefonerna sida vid sida ser vi att Iphone 7 har bättre tryck i bilden vilket framför allt är bra när vi vill använda den utomhus.

Skärmen i Iphone 7 Plus har upplösningen 1920 x 1080 och når därmed högre pixeltäthet än lillebrormodellen (401 ppi jämfört med 326 på Iphone 7). När vi tittar riktigt noga på framför allt liten text på skärmarna går det att se skillnad. Iphone 7 Plus-skärmen är något skarpare. Å andra sidan är kontrasten specad något lägre i den större modellen (1300:1 jämfört med 1400:1), men vi har svårt att se någon skillnad på den punkten.

Androidkonkurrenterna erbjuder i dag högre upplösning men vi tycker att punkttätheten i Iphone 7 är bra nog för optimal upplevelse. Kontrasten är riktigt bra i båda modellerna och här finns också stöd för den utökade färgrymden DCI-P3 (Wide color).

Iphone 7 och Iphone 7 Plus
Iphone 7 Plus bjuder på dubbla kameror på baksidan och detta öppnar upp för en del nya spännande funktioner.

Det utökade färgomfånget är en viktig förbättring i den nya kameran. Men det som gör störst skillnad är att den nya 12 megapixelkameran har betydligt bättre sensor som släpper in mer ljus (bländare f1,8). Det är framför allt när vi fotograferar i dåligt ljus vi ser stor skillnad mellan Iphone 6S och Iphone 7.

Iphone 7
När vi fotograferar inomhus ser vi ganska tydligt att kameran presterar bättre i Iphone 7 jämfört med Apples föregångsmodell.
Iphone 6s
Samma bild tagen med Iphone 6S, notera att färgerna inte är lika klara som i bilden från Iphone 7.

Den största kameranyheten hittar vi dock bara i Iphone 7 Plus, som är utrustad med en extra kamera på baksidan. Kamerorna fungerar tillsammans och gör att du kan zooma optiskt (i praktiken växla mellan en vidvinkelkamera och en zoomkamera). Den extra telefotokameran har dock en enklare sensor med max bländare 2,8 vilket gör astt du ändå tappar lite i bildkvalitet när du använder optisk zoom.

Innan årsskiftet skall Apple släppa en mjukvaruuppdatering till Iphone 7 Plus som ska göra att du kan kombinera de båda kamerorna och ta bilder med riktigt kort skärpedjup. Något som i regel kräver en riktigt systemkamera. Det här öppnar upp för möjligheten att ta exempelvis porträttbilder i en helt annan klass än tidigare.

Fotonörden bör helt klart satsa på en Iphone 7 Plus, men även om du föredrar 4,7-tumsmodellen kommer du inte att bli besviken på kameran i telefonen. Bilderna håller mycket hög klass och kameran är snabb och precis i fokusering och exponering. Båda mobilernas kameror har optisk bildstabilisering.