Iphone 7 hade varit en fantastisk Iphone 6S

En smartphone idag är sprängfylld med funktioner, så pass att valet av smart telefon idag tycks handla lika mycket om att välja bort som att välja till. Väljer vi Google Pixel får vi bra batteritid, kamera i toppklass och hörlursuttag – men ingen vattentätning. Väljer vi Samsung Galaxy S7 får vi en snudd på lika bra kamera, hörlursuttag och vattentätning, men sämre ljud från högtalaren. Med Iphone får vi både bra kameror, stereohögtalare och vattentätning – men hörlursuttaget…

Att trycka in så mycket som möjligt i en så slimmad förpackning som möjligt handlar helt enkelt om att kompromissa – val och bortval.

Bättre batteritid tillsammans med stereohögtalare och vattentätning är verkliga förbättringar som gör skillnad i vanligt, vardagligt användande. Bra kameror är också en av de funktioner som många användare värdesätter högt. Men det fanns samtidigt inget som direkt kastade oss av stolen i denna modell, desto mer av flera mindre men värdefulla förbättringar. Som en S-uppdatering av Iphone 6, släppt år 2015 hade det här varit en snudd på perfekt mobil. Nu får vi istället vänta till hösten 2017 på något som ryktas bli lite mer omvälvande.

Iphone 7

Idag är Iphone 7 en produkt som lever med ena foten i framtiden och andra foten i samtiden. I framtiden för att den saknar hörlursuttag (så tänker sig i alla fall Apple framtiden), och har en processor som mäktar med mer än vad IOS låter den göra. Kameran erbjuder också större möjligheter till ar-upplevelser.

Men med ena foten i framtiden haltar Iphone 7 en aning i nutid. Brist på hörlursuttaget irriterar vissa, och vi hade gärna sett en form av induktionsladdning som i Apple Watch för att lindra lyssna- och ladda-problemet.

Omdöme

Allt som allt är det ett framtidssäkrat paket vi får i Iphone 7. En Iphone som kommer upplevas modern ett bra tag till, även om vi säkert kommer tycka att formen med de stora skärmkanterna känns omodern till nästa höst med de påstått minimala skärmkanterna i Iphone 8.

Vi fortfarande mer än lovligt nöjda med Iphone 7 efter snart fem månader av daglig användning. Iphone 7 är fortfarande en av de dyraste men också allra bästa smarta telefoner på marknaden, trots vissa uppenbara brister – högt pris och inget hörlursuttag. Kombinationen av bra kameror, prestanda och pålitlighet är något som Apple gjort oss vana med i Iphone, och där är Iphone 7 inget undantag.

Fakta Iphone 7 och 7 Plus

Tillverkare: Apple
Pris: Från 7 495 kronor, Plus från 8 795 kronor.
Operativsystem: IOS 10
Bakre kamera: 12 Mpixel, f1,8 med optisk bildstabilisering, Plus har även: 12 mpixel f2,8 telefotoobjektiv utan bildstabilidsering
Frontkamera: 7 Mpixel, f2,2
Bildskärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 (326 ppi), Plus: 5,5 tum IPS, 1920 x 1080 (401 ppi)
CPU: Apple A10 Fusion (2,3 GHz 4 kärnor)
RAM: 2 GB/3 GB (Plus)
Lagringskapacitet: 32, 128, 256 GB
Batteri: 1960 mAh, 14 h samtal, 10 dagar standby, Plus: 2900 mAh, 21 h samtal/16 dagar standby
Mått: 138 x 67 x 7,1 mm, Plus: 158 x 78 x 7,3 mm
Vikt: 138 gram/188 gram

plus

Snabb
Bra kameror
Förbättrad batteritid
Vattentålig
Unik haptisk feedback

minus

Dyr
Hörlursuttaget

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Nästa sida: Första testet och jämförelse av Iphone 7 och Iphone 7 Plus