Vi har tillbringat varje dag med bland annat en mattsvart Iphone 7 Plus, ända sedan modellen släpptes i Sverige. Så nu är det dags att blicka tillbaka – är den fortfarande värd sitt höga pris, och går det att leva utan hörlursuttag?

Iphone är en typ av produkt som kan bli bättre med tiden med nya uppdateringar till programvaran. Porträttläget i Iphone 7 Plus är ett sådant exempel, bättre prestanda och mer buggfri mjukvara ett annat. Just porträttläget är en riktigt välkommen uppdatering till 7 Plus.

Kameran är toppen redan som den är, men med porträttläget som fejkar bakgrundsoskärpa ser vi vad som kan vara möjligt med en dubbelkamera. Visst syns det ibland att det är just fejkat, men den presterar ändå mycket bra.

Bildspecial: Vi testar porträttläget i Iphone 7 Plus

Iphone 7

Imponerande prestanda – men buggigt i början

Vid vårt första test av Iphone 7 konstaterade vi att A10 Fusion-processorn är brutalt snabb, och det håller vi fast vid. Den flyger genom tyngre uppgifter på ett sätt som gör att processorn ibland känns överdimensionerad för vad IOS klarar av. Visst är det bra att framtidssäkra med en rejäl processor, inte minst när Apple ryktas satsa på ar-funktioner i framtida versioner av IOS. Men i dagsläget är det långt ifrån alla gånger systemet kan utnyttja processorns imponerande kraft. Vi hoppas på ett ännu mer avancerat och kompetent IOS 11.

Alldeles i början upplevde vi Iphone 7 lite buggig. Under 10.0.2 kändes systemet inte riktigt välanpassat till det som fanns under huven på nya sjuan, vissa animationer hackade och det kändes inte alltid som att vi uppgraderat från en äldre modell vid vanligt, vardagligt användande.

Missa inte: 2016 – året Apple tappade greppet om verkligheten

Det har dock blivit mycket bättre med uppdateringar av IOS 10. Systemet flyter på snyggare, men det är fortfarande först när vi använder tyngre appar och spel, porträttläget och andra tyngre uppgifter som vi verkligen utnyttjar kraften i sjuan. Vissa spel, däribland Asphalt 8 kommer till sin rätt på Iphone 7, men även Apples gamla A9-processor är fullt duglig för många idag – ett tecken på hur snabbt de mobila processorerna utvecklas. Men det är klart, vi tackar ju inte nej till att kraften finns där när den väl behövs. 

Iphone 7

Bättre batteritid är en välkommen uppgradering

Bra batteritid är en av de viktigaste egenskaperna i vad som utgör en bra smartphone, och äntligen valde Apple att bygga in ett större batteri i nya sjuan (något ska vi väl ha i gengäld för att Apple plockade bort hörlursuttaget). Man lyckades dessutom göra det utan att ändra telefonens storlek. A10 Fusion-processorn gör ett bra jobb i att klocka ned med sina två lågenergi-kärnor, men när vi pressar den drar den ungefär lika mycket ström som tidigare.

Batteritiden är mer än godkänd i den Plus-modell vi långtidstestat. Nio dagar av tio tar oss igenom en hel dag utan att behöva plugga in. Det tar fortfarande för lång tid att ladda upp Plus-telefonen – drygt tre timmar med medföljande laddare, lite kortare med Ipad-laddare – men med bra batteritid minskar behovet av snabbladdning under dagen.

Det börjar bli lite tjatigt, men vi måste ägna ett stycke åt det där tröttsamma hörlursuttaget också. Undertecknad har inte haft några stora problem med det med trådlösa lurar och de medföljande Lightning-bestyckade Earpods vid vissa andra tillfällen. Det har rent av gått överraskande bra att leva utan 3,5-millimetersjacket.

Men det är inte alla som delar den upplevelsen. Adaptern är lätt att tappa bort, och att inte kunna koppla in en aux-sladd i en lånad bil är ett problem, liksom att inte kunna ladda och lyssna samtidigt på tåget eller flyget. Visst lär allt fler köpa trådlösa lurar, men det är fortfarande ett antal gånger som en sladd är det allra enklaste.

Inte heller är det kul att Lightning-Earpods inte går att koppla in i datorn. Sedan Iphone 7 inhandlades ligger alltid de gamla Earpods med 3,5 mm i datorväskan hos undertecknad, för säkerhets skull…

Bortglömt men värdefullt

Vi måste också nämna något som ibland glöms bort – Taptic Engine, här i generation 2. Det sätt som vi får haptisk feedback när vi scrollar bland datum i kalendern, eller när vi drar ned notiscenter är rent av behagligt. Att få finstämd och väldigt precis feedback från en annars stel enhet av glas och metall är imponerande pedagogiskt och användbart.

Imponerande är också hur stark men ändå tyst vibrationsmotorn är. Visst, hemknappen känns inte riktigt som en vanlig knapp, men vi har vant oss med det vid det här laget och gillar känslan allt mer.

Missa inte: Iphone är den nya Macen – här är det som händer Iphone under 2017