Iphone 7 blev den kanske mildaste ”siffer-uppdateringen” till Apples Iphone någonsin, men det betyder inte att det är ett dåligt köp – inte när den släpptes i september och inte heller nu, nio månader senare.

Efter att ha levt med Iphone 7 sedan dag ett är det dags att blicka tillbaka. Hur pass bra har den åldrats, och är det värt att lägga de rätt många tusenlappar Iphone 7 fortfarande kostar med nästa modell väntandes runt hörnet?

Läs också: Bättre bilder direkt från din Iphone – vi testar Olloclip


En Iphone som åldrats med värdighet

Efter nio månaders dagligt användande har vi verkligen hunnit se vad Iphone 7 går för. Nu har vår mattsvarta Iphone 7 Plus hunnit få en och annan repa och stötts och blötts i vanligt, vardagligt användande.

Gammal känns den däremot inte. Prestandamässigt har Iphone 7 åldrats oerhört väl – knappt alls faktiskt. Tack vare välbehövliga optimeringar och uppdateringar till IOS känns vår Iphone 7 precis lika snabb, ibland till och med ännu rappare, än när vi packade upp den ur sin vita låda för snart 9 månader sedan. Sjuan formligen flyger genom alla utmaningar vi utsätter den för, och det är imponerande även i dag.

Iphone

Även batteriet har, åtminstone så här långt, motstått tidens tand väldigt bra. Batterier i smarta telefoner slits hårt, med daglig laddning och användning i både värme och kyla. Vi brukar fortfarande få ut mellan 6 och 8 timmars användning per full laddning. Ibland lite mindre men oftare lite mer, och det är fullt godkänt. 9 gånger av 10 tar vi oss igenom en hel dag utan att behöva plugga in någon gång under dagen.

Men det gäller alltså för Plus-modellen. Den ”vanliga” sjuan har ett mycket mindre batteri, även om det blev lite större denna gång jämfört med 6S. Många, men långt ifrån alla, tar sig igenom en hel dags användande med den lilla modellen. Bättre blir det inte av att vi inte kan ladda och lyssna med trådade lurar samtidigt. Alla som använder sin telefon mycket under dagen bör snegla på Plus-modellen, som är rejält steg upp när det kommer till batteritid.

I dag tar det runt 2,5 timmar att ladda Iphone 7 Plus fullt med Ipad-laddaren, och ibland mer än tre timmar till full laddning med medföljande laddare. Det är helt enkelt för mycket. Snabbladdning skulle vara en välkommen förbättring och i vårt tycke mer användbart än trådlös laddning, som det ryktats mycket om. 

IOS 10.3 – fler funktioner mer stabilitet

När Android-telefoner numera bjuder på bra kameror och gedigen byggkvalitet är operativsystem och mjukvara ett område där Iphone verkligen kan särskilja sig från resten. Det är också här de stora förändringarna har skett på Iphone-fronten sedan september 2016. Vi fick en ny, röd färg i mars, men det förändrar givetvis inte mobilens funktion. IOS har däremot fått en och annan förbättring.

Iphone

I oktober förra året fick vi porträttläget och i mars släpptes IOS 10.3, som förutom buggfixar inkluderade saker som Hitta mina Airpods och ett helt nytt filsystem. Förkortade animationer runt om i systemet gör också att telefonen känns lite snabbare.

Missa inte: Hej då, Apples Påminnelser! Due är bästa kom ihåg-appen för Iphone

Och vår Iphone 7 är också snabbare, men inte bara genom snabbare animationer. De buggar och lite ojämna animationer vi upplevde i IOS 10.0.1 är som bortblåsta i IOS 10.3, och det är överlag ett stabilt och pålitligt system. X.3-uppdateringarna har blivit Apples sätt att tillföra mer stabilitet och även en rad nya funktioner mitt under telefonens livscykel. Vi såg det förra året med IOS 9.3, liksom med 10.3 i år. 

Livslängden hos en Iphone är oslagbar

Vår Iphone 7 är i dag minst lika snabb, ibland till och med lite snabbare, än när vi först började använda den förra året. Det är också ett bevis på den hållbarhet och livslängd som Iphone erbjuder, en av de stora styrkorna med Apples telefoner. Dels för att Apple bemödar sig med att ge befintliga modeller nya funktioner, dels för att alla Iphones som säljs kommer att få säkerhetsuppdateringar under en lång tid framöver.

Många byter telefon efter två år, men de flesta Iphones är dugliga även det tredje året för dem som inte har alltför höga krav på prestanda. Och ska telefonen leva vidare i en släktings händer, eller kanske hos barnen, är det en stor fördel. Det relativt höga andrahandsvärdet är dessutom inte att förringa.

Konkurrensen hårdnar dock även på den här fronten. Nya Samsung Galaxy S8 har till exempel en ny typ av kemisk sammansättning i batteriet som gör att den ska behålla runt 95 procent av sin ursprungliga batterikapacitet även efter två års användande. Det är intressant, men det återstår också att se hur länge Samsung tänker underhålla och ge uppdateringar till sitt modifierade Android i Galaxy S8, på tal om livslängd. Vi kan nästan ta gift på att Iphone 7 kommer upplevas som den rappare av dem två, också om två år.

Bör man verkligen köpa en Iphone 7 nu?

Den enligt ryktena rejält omgjorda Iphone 8 är fyra månader bort från lansering, med det kan finnas flera anledningar att köpa en ny Iphone 7 i dag. Vi har redan nämnt att Iphone 7 på många sätt är en bättre telefon i dag än när den släpptes i september.

Iphone 7 Plus
Stora skärmkanter. Prestandan är vi inte oroliga för, möjligen det formen som kommer kännas omodern till hösten. När Iphone 8 släpps är det här en tre år gammal design, då Iphone sett i stort sett likadan ut sedan 2014.

Operativsystemet är förbättrat och prestandan finns fortfarande där. Dubbelkameran i Iphone 7 Plus är fortfarande intressant och borde dessutom säkerställa att den klarar åtminstone en del av Apples påstådda satsningar på augmented reality i framtiden.

Läs mer: Apple storsatsar på sin nästa innovation – fler än 1000 personer jobbar med augmented reality

Dessutom har Iphone 7 hunnit sjunka i pris, inte minst den billigaste modellen med 32 GB lagring som går att hitta från ungefär 6 800 kronor (pris vid lansering var 7 495 kronor). Ett till exempel är Iphone 7 Plus med 128 GB lagring som vi i skrivande stund hittar för 8 984 kronor, ungefär 900 kronor billigare än vid lansering.

Men visst – med den kanske största förändringen för Iphone sedan den lanserades för tio år sedan runt hörnet, känns det kanske mindre roligt att köpa en ny Iphone just nu.

Missa inte: Pris, utseende och nya funktioner – här är allt vi tror oss veta om Iphone 8

Bra köpHar du redan en fungerande Iphone kan det nog vara värt att vänta och se vad som händer i höst. Den som ändå köper en Iphone 7 i dag köper inte alls en dålig telefon, och då Iphone 8, Iphone X, Iphone Edition – vad den nu kommer heta – ryktas vara både tokdyr och väldigt svår att få tag på de första månaderna, känns det bra att ha en framtidssäker, billigare och beprövad Iphone-modell i sin hand redan nu.

Fakta Iphone 7 och 7 Plus

Tillverkare: Apple
Pris: Från ca 6 800 kronor, Plus från ca 8 200 kronor.
Operativsystem: IOS 10
Bakre kamera: 12 Mpixel, f1,8 med optisk bildstabilisering, Plus har även: 12 mpixel f2,8 telefotoobjektiv utan bildstabilidsering
Frontkamera: 7 Mpixel, f2,2
Bildskärm: 4,7 tum IPS, 750 x 1334 (326 ppi), Plus: 5,5 tum IPS, 1920 x 1080 (401 ppi)
CPU: Apple A10 Fusion (2,3 GHz, 4 kärnor)
RAM: 2 GB/3 GB (Plus)
Lagringskapacitet: 32, 128, 256 GB
Batteri: 1960 mAh, 14 h samtal, 10 dagar standby, Plus: 2900 mAh, 21 h samtal/16 dagar standby
Mått: 138 x 67 x 7,1 mm, Plus: 158 x 78 x 7,3 mm
Vikt: 138 gram/188 gram
 

plus

Iphone 7 är, faktiskt, bättre idag än när den släpptes
Prestanda
Kamera

minus

Billigare, men fortfarande rätt dyr
Inget hörlursuttag 
 

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10