Det räcker med att missa fickan eller väskan för att din Iphone ska fara i backen med sprucken skärm som resultat. Sprucken skärm är en av de vanligaste skadorna på Apples IOS-prylar och därför är det inte konstigt att det finns en rad reparationsalternativ.

Tänk på garantin

Om din Iphone fortfarande har garanti kvar kan det vara bra att välja Apples reparationsservice, alternativt att gå till en annan firma som är auktoriserad av Apple. Annars kan du få problem senare om något fel uppstår som faller under garantin, eftersom ett skärmbyte utfört av en icke auktoriserad reparatör bryter mot garantiavtalet.

Sedan några år tillbaka kan du köpa till en tilläggsförsäkring som kallas Applecare Plus till Iphone och många andra Apple-produkter. I den ingår reparationer även för olycksskador, till exempel om du tappar telefonen i golvet. Du kan bara utnyttja detta två gånger per år under de två år försäkringen gäller och det kostar 249 kronor i serviceavgift/självrisk varje gång för skärmskador (849 kronor för andra skador).

Kolla hemförsäkringen

Många har ett tillägg på hemförsäkringen som heter allriskförsäkring, men brukar kallas drulleförsäkring. Kontrollera om den gäller dig, och vad självrisken är. Att få skärmen reparerad den här vägen kan bli betydligt billigare än att betala fullt pris hos Apple, men det beror på vilken Iphone-modell och vilket försäkringsbolag du har. Vi har sett självrisker mellan 900 och 1 800 kronor, många ligger på 1 500 för just mobiltelefoner. Men då gäller reparationerna så klart även om telefonen är betydligt värre skadad än bara en sprucken skärm.

Apple-reparation

Gå till Apple

Har du nära till en Apple-butik kan du kila dit och lämna in din telefon för lagning. Annars kan du gå till en auktoriserad serviceverkstad. Apple tar olika mycket betalt beroende på modell och om det bara är skärmen som ska repareras eller om det även är något annat fel på telefonen. Här är reparationspriserna hos Apple. Vi har uteslutit de allra äldsta modellerna, Iphone 6 och 6S samt Iphone SE. Ryktena säger att de inte längre kommer få IOS-uppdateringar. Dessutom ser begagnatpriserna ut att vara lägre än Apples reparationspriser.
 

Iphone-modell

Skärm

Andra skador

Iphone 12 Pro Max, Iphone 11 Pro Max, Iphone XS Max

3 842,63 kr

6 912,63 kr

Iphone 12 Pro, Iphone 12, Iphone 11 Pro, Iphone XS, Iphone X

3 282,63 kr

6 342,63 kr

Iphone 12 Mini

2 702,63 kr

5 182,63 kr

Iphone 11, Iphone XR

2 362,63 kr

4 612,63 kr

Iphone 8 Plus

2 212,63 kr

4 612,63 kr

Iphone 8

1 962,63 kr

4 452,63 kr

Iphone 7 Plus

2 212,63 kr

4 452,63 kr

Iphone 7

1 962,63 kr

3 772,63 kr

Iphone SE (andra generationen)

1 712,63 kr

3 452,63 kr


I priserna ingår en fraktavgift på 113,63 kronor som dras av om du lämnar och hämtar telefonen i butik eller verkstad. Här finns mer info om Apples service och priser.

Gå till en servicebutik

För de flesta är det naturliga alternativet att gå till en av de många butiker som erbjuder skärmbyte för Iphone.

Det finns firmor som reparerar skärmar i många svenska städer och i storstäderna finns det dussintals att välja mellan. Priserna varierar väldigt mycket. Flera verkstäder erbjuder dessutom olika kvalitet på reservdelarna där Apple-original så klart är dyrast. Som exempel har vi hittat en reparation av Iphone 11-skärmen som kostar 2 290 kronor med reservdel från Apple (nästan lika mycket som hos Apple alltså), eller 1 290 kronor med en skärm vars elektronik är original men som fått nytt täckglas från tredje part.

Iphone 11 och Iphone 12 visar varningar om skärmen inte är original, vilket du kanske vill ha i åtanke om du planerar att någon gång sälja vidare telefonen. Det är också bra att veta att verkstäder som inte är Apple-auktoriserade (antingen som Apple Authorized Service Provider eller i det nya programmet för oberoende serviceställen som lanserades 2019) inte kan kalibrera Touch ID och Face ID efter en reparation.

Vi rekommenderar att du alltid noga kontrollerar att allt fungerar som det ska direkt efter en reparation, så att du i annat fall kan begära att verkstaden fixar det som strular.

Iphonereparation på postorder

Många större reparationsfirmor tar även emot trasiga telefoner via posten. Då gör du oftast en bokning på nätet, packar in telefonen tryggt och skickar iväg den med ett beställningsnummer och returadress.

Teknikmagasinet, Phonehero.se och Fixmyphone.se är några exempel på butiker som har service via postorder. Priserna varierar och även kostaden för leveransen. De båda senare har även inlämning i butik. Vi har inte hört något negativt om någon specifik butik, men är du nervös över att skicka iväg din telefon är det här kanske inte det bästa valet.

Iphone med trasig skärm

Gör det själv

Om skadan på skärmen mest är kosmetisk och inte funktionell finns det en del du kan göra på egen hand. Eftersom internet är som det är finns så klart massor av olika husmorstips för att putsa bort repor (inte sprickor) på Iphoneskärmen – bland annat ett som använder tandkräm, och ett som rekommenderar kräm som är till för att ta bort repor i lacken på bilar, vilket tydligen ska göra underverk. Detta är dock inget vi har testat själva, vi kan inte garantera hur väl det fungerar. Akta dig särskilt för att få in vätska i telefonen när du håller på. Fuktskador är ännu dyrare att laga.

Läs mer: Så lagar du mobilen själv – steg för steg

Du kan faktiskt ge dig på att byta ut skärmen i en Iphone på egen hand också, men det är ingen enkel operation och eftersom det inte går att köpa Apples originalreservdelar som privatperson måste du förlita dig på tredjepartsprodukter. På Ifixit finns guider för samtliga Iphonemodeller, med tydliga instruktioner hur du ska göra. De säljer också komponenter och specialverktyg som behövs, men du kan också köpa dessa via till exempel Ebay.

Vår rekommendation är att strunta i det om du inte kan avvara telefonen och istället se det som ett intressant hobbyprojekt att försöka dig på.

Är det värt att reparera?

Svaret är inte alltid självklart. Är det en sprillans ny Iphone är det klart att det lönar sig att få skärmen utbytt hos en Apple-verkstad. Är det istället en jättegammal Iphone som känns seg och där batteriet tar slut efter någon timme är valet också enkelt. Det hade varit dags att byta ändå.

Men är mobilen bara något år och uppför sig bra för övrigt är det ett svårare beslut. Det blir billigare att betala för att få skärmen utbytt än att köpa en ny. För miljöns skull känns det bättre att laga än att slänga och köpa nytt. Men samtidigt betalar du flera tusen kronor utan att få något nyare eller bättre. Du kan också ta ett rent ekonomiskt beslut: Kontrollera begagnatpriserna på din Iphone-modell och dra av priset på en skärmreparation. Om du får pengar över är det bättre att reparera.

Låt bli att välja

En del som inte kan bestämma sig, eller vare sig har råd med det ena eller andra, kör på med den trasiga skärmen eller knappen. Beroende på hur trasig skärmen är kan det vara ett vettigt beslut också: Om pekfunktionen fungerar fullt ut och du sätter på ett nytt skärmskydd så att du inte riskerar att få glassplitter i fingrarna är det mest en estetisk fråga vad du står ut med.

Och även om du väljer att köpa nytt kan du behålla den och använda den som ”fulmobil” för de där tillfällena när risken att göra sönder, glömma eller på annat sätt förlora en telefon är stor. På fester, kajakpaddlingar, på musikfestivaler och liknande är det vettigt att ha med en telefon du inte är så vansinnigt rädd om.