Rensa bland systeminställningarna

Apple har lyckats riktigt bra med Systeminställningar. Även om det finns tusentals inställningar är det i regel lätt att hitta rätt. I alla fall om du har vanan inne. För nybörjare kan det vara värre. Vill du göra det enklare för dina mindre it-bevandrade vänner kan du dölja ikoner de inte behöver. Öppna inställningarna och välj Anpassa i Innehållsmenyn. Kryssa sedan ur de delar som du vill gömma och klicka på klar-knappen. Du kan få tillbaka dem på samma sätt.

Visa dina ledtrådar

Lösenord kan vara knepiga att komma ihåg. Av det skälet har du ofta valet att knappa in ledtrådar till dig själv när du skapar ett konto. Tanken är att de ska hjälpa dig komma ihåg ditt kodord. Normalt dyker hjälpen upp efter några felaktiga försök, men du kan visa dem direkt också. Öppna Systeminställningar och gå till Användare och grupper. Klicka på hänglåset för att låsa upp panelen och sedan på Inloggning. Kryssa för Visa lösenordstips. Kom ihåg att göra tipsen smarta nog så de inte hjälper andra lista ut ditt lösenord.

Spela in din Mac-session

Om du vill visa någon på annan ort hur de kan göra en given sak på din Mac är video ofta det bästa sättet. Det finns en hel del program som hjälper dig skapa bra filmer. Två exempel är Iris Screen Recorder (http://a.m3.se/e) och det mer professionella Techsmith Camtasia (http://a.m3.se/f). Fast du behöver inget av dem för enklare inspelningar. Du har nämligen funktionen inbyggd i Quicktime Player. Starta programmet och välj Ny skärminspelning i Arkivmenyn. Tryck på inspelningsknappen för att välja vad det är du vill fånga på bild.

Spara en del av webbsidan i Dashboard

Det är inte många Mac-användare som regelbundet startar Dashboarden. Tanken var god men funktionen slog aldrig riktigt igenom. Men det finns fortfarande smarta funktioner inbyggda i den. En sådan är att du kan skapa delar av webbsidor som små anteckningar. Starta Safari och gå till MacWorld. I arkivmenyn väljer du Öppna i Dashboard. Du får nu välja vilken text du vill spara. Peka ut ett stycke och dra sedan i hörnen för att skapa en ruta med allt material. Klicka sedan på Lägg till och öppna Dashboarden. Nu har du informationen i en ruta där.

Döda energitjuvarna

Sitter du med en bärbar dator gäller det att hålla ordning på batteritjuvar. Många program äter energi utan att du vet om det. Det kan vara allt från Flashreklam till bakgrundsjobb. Ett enkelt sätt att kontrollera det här är att klicka på batteriikonen i topplisten. Det ger dig värstingarna. Vill du ha mer detaljer kan du öppna Aktivitetskontroll och klicka på fliken Energi. Där kan du se exakt vilka applikationer som är orsaken till att du måste ladda maskinen så ofta. Notera att det är genomsnittliga förbrukningen du ska titta på extra noga.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!