Räkna tid och pengar i Spotlight

Du behöver inte alltid öppna miniräknaren för att göra enklare beräkningar eller omvandlingar. Många funktioner finns nämligen inbyggda i sökmotorn Spotlight. Om du bara skriver saker på rätt sätt kan du få svar direkt. Testa till exempel att knappa in (6^4)+41. Vidare kan du se hur många dollar du får för din hundralapp genom att mata in 100kr. Vill du omvandla knop till kilometer i timmen gör du det med 1kn och tid fungerar med exempelvis min och sek. Kika i Kalkylator för att se en full lista av hjälpmedel du kan använda.

Dela skärm med ett klick

Hjälper du vänner och släktingar med Mac-support på distans ibland är det smidigt att kunna ta över skärmen. Det har varit möjligt länge i OS X men det var lite omständligt förr. Nu är det extremt enkelt. I alla fall om båda använder Imessage. I programmet Meddelanden finns nämligen en snabbknapp för att koppla ihop maskiner. Starta applikationen och leta upp rätt person. Tryck på Information uppe till höger och följ upp det genom att klicka på symbolen med de två fyrkanterna. Nu kan du välja om du vill dela ut din skärm eller att andra parten ska dela ut sin. När de godkänner är ni i gång.

Håll koll på din processor

Vill du hålla koll på vad din processor jobbar med gör du det lättast genom att öppna och titta i Aktivitetskontroll. Där finns detaljinformation om allting som sker i din maskin. Men att ha det fönstret uppe hela tiden är lite onödigt. Ett alternativ är att bara titta på det viktigaste, och det kan du göra direkt i dockan. Starta Aktivitetskontroll och alternativklicka på ikonen. Gå till Symbol i Dock. Nu kan du välja mellan flera olika saker att visa i realtid direkt i själva ikonen. Vänta bara några sekunder så ser du ett diagram gå från höger till vänster.

Ett Finderfönster att tämja dem alla

Att jobba med filer i Finder slutar ofta med att mängder av fönster är utspridda över skärmen och i dockan. Ett bra sätt att slippa det är att använda flikar. Men i de fall du glömmer eller missar det är det jobbigt att behöva göra om. Att dra in fönster som flikar går inte. Men det finns faktiskt en snabbtangent för att samla alla Finderrutor på ett ställe. Markera Finder och öppna två separata fönster. Gå sedan till menyn Fönster och välj Slå ihop alla fönster. I ett enda svep kommer allting att prydligt hamna på ett enda ställe.

Undvik automatuppdateringar

Om du har många program är det smidigt att automatiskt få dem uppdaterade av OS X. Det gör att du har senaste versionen när du startar upp programmen nästa gång. Men i vissa situationer är det här inte önskvärt. För applikationer du behöver för ditt dagliga arbete kan det vara bäst att ändra version försiktigt så att ingen viktig funktion försvinner. Starta därför Systeminställningar och gå till App Store. Kryssa ut installera programuppdateringar. Vill du helt slippa nyheter kan du avmarkera Leta efter uppdateringar automatiskt.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!