Fråga en illustratör eller grafisk designer vad hen vill ha i julklapp och en Wacom Cintiq lär ligga högt upp på önskelistan. Vanliga ritplattor i all ära – att se precis vad du ritar, direkt där du ritar, i realtid är svårslaget.

Men en Cintiq kostar mellan 6 000 och 26 000 kronor, och den allra enklaste har bara 1 280 x 800 bildpunkters upplösning.

Hur fint vore det inte om Ipad kunde jobba extra som Cintiq-liknande ritplatta? Det tyckte utvecklarna av Astropad, som såg en öppning när andra liknande appar har misslyckats med att bli kvicka nog att verkligen fungera för seriöst designarbete.

Astropad
Rita i familjära Photoshop, men använd Ipad som ritplatta.

Laggfritt – nästan

Astropads utvecklare jobbade tidigare på Apple och har använt sina kunskaper om systemets inre till max. Programmet använder en motor de kallar Liquid och som bland annat har flera delar programmerade i Arm-assemblerkod för att vara så effektiva som möjligt, och utnyttja grafikkretsarna för många beräkningar.

Resultatet är en nästan helt laggfri upplevelse, speciellt om du kopplar in paddan med lightningkabel. Oftast dyker det du målar eller ritar upp omedelbart, men när det blir en liten fördröjning märks det knappt. Detta eftersom appen visar exakt hur du rör pennan eller fingret med en tunn rosa linje som försvinner efter en sekund.

Astropad
Astropad har genvägar till vanliga kortkommandon, för att till exempel ändra storlek på penseln, men det går lika bra att gömma dem och använda Macens tangentbord vid sidan.

Använd med stylus

Det finns många stylusar för Ipad, och en hel del är mer avancerade än bara en penna. De kopplas in med bluetooth och har till exempel tryckkänslighet och specialknappar. Astropad fungerar med de flesta av dessa, till skillnad från till exempel Limner som bara fungerar med några få stylusar.

Att använda en stylus med tryckkänslighet är närmast ett krav för att ens komma i närheten av en Cintiq, och att kunna välja och vraka bland de som finns är helt klart en fördel. Vi har tyvärr inte kunnat testa programmet med flera olika pennor, så vi kan inte avgöra om det är någon kvalitetsskillnad med olika kombinationer.

Slutsats

Astropad kommer närmare upplevelsen av en Cintiq än någonsin, och är i stort sett helt laggfritt. Med en bra stylus är det ett riktigt bra alternativ för de som inte har råd med en Cintiq eller som behöver ha den med sig i väskan hela tiden. Den stora frågan är dock om det verkligen behövs, när det finns såna fantastiska illustrationsappar för Ipad som inte alls behöver en Mac. Procreate och Paper, till exempel.

Fakta Astropad
Funktion: Gör Ipad till ritplatta
Mer info: http://a.m3.se/4e
Pris: Cirka 420 kronor


Nästan helt laggfritt.
Fungerar med alla Macprogram.
Kan använda nästan alla stylusar.


Överflödigt för många – finns rena Ipadappar som är bättre.

Betyg: 4 av 5

Fakta

Om din Ipad kan vara ritplatta till Macen kan Macen få vara bluetoothtangentbord till Ipad. Med 1Keyboard blir din Mac ett virtuellt tangentbord som kan ansluta till alla dina olika IOS-enheter och Apple TV. Parkoppla en gång, ställ in ett kortkommando för varje enhet och snart kan du skriva uppsatser i Pages och långa svar i Meddelanden utan att behöva lära dig att skriva snabbt på det virtuella tangentbordet.