Fråga: Jag har en Time Capsule med inbyggd disk på 1 terabyte. Allt som oftast får jag varningsmeddelanden att utrymmet är slut. Samtidigt har jag en oanvänd flyttbar disk liggandes. Kan jag använda den för att utöka min Time Capsule? - ataad

Svar: Du kan ansluta en extern hårddisk till din Time Capsule och den kommer att hittas av din dator. Men du kan tyvärr inte slå ihop enheterna så att Time Machine behandlar dem som en enda. För det behövs antingen specialstöd i mjukvaran eller någon form av raid. Inget av det finns.

Utöka Time Capsule med extern disk

Apples lösning för säkerhetskopiering är enkel att komma igång med men både dyr och begränsad. Oftast är det smartare att köpa en konkurrerande produkt istället.

Med andra ord får du hitta en annan lösning. Och det finns några varianter som kan passa. Om din externa hårddisk är mycket större är det enklast att bara använda den och strunta i den interna enheten.

Anslut din externa hårddisk till Time Capsule, se till att den är aktiverad i Airportverktyget och öppna sedan Time Machine. Klicka på Välj hårddisk för säkerhetskopiering. Du bör se din nya disk. Välj den och tryck på Använd skiva.

Har du flera datorer som du säkerhetskopierar till samma Time Capsule kan du låta hälften av maskinerna skriva till den interna hårddisken och hälften till den externa. Bara gör som ovan för ena halvan och låt den andra vara som det var tidigare.

En tredje variant är att säkerhetskopiera gamla kopiorna till den externa hårddisken. När du anslutit den kan du gå till Airportverktyget, fliken Hårddiskar och välja Arkivera hårddisk. Sedan kan du låta OS X rensa upp gamla kopior med gott samvete.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!