Hur snabb du än har blivit på att skriva på din Iphone eller Ipad är du förmodligen ändå snabbare på Macens fullstora tangentbord. Och att skriva med Apple TV:s fjärrkontroll för att till exempel söka på Youtube är en prövning av gigantiska mått.

Därför kan ett bluetoothtangentbord komma väl till pass, men de flesta sådana måste parkopplas med en enhet och vill du använda tangentbordet med en annan måste du parkoppla med den istället. Det finns några som kan minnas flera parkopplingar och växla mellan dessa, men nu finns en annan lösning som inte kräver några extra prylar så länge du har en Mac.

Macen blir tangentbord

1Keyboard heter ett program som förvandlar din Mac till ett virtuellt bluetoothtangentbord som kan parkopplas med IOS och Apple TV. Du kan lägga till så många olika enheter du vill, och du kopplar in dig på en enhet med ett kortkommando som du väljer själv.

Tangentbord
Macens tangentbord blir ett virtuellt bluetoothtangentbord.

Det här fungerar bättre och framför allt smidigare än vi hade räknat med – bluetooth är trots allt inte den mest felfria nätverkstekniken.

Medan programmet är igång öppnar du Systeminställningar -> Bluetooth, tar fram enheten du vill ansluta och öppnar bluetoothinställningarna på den. Anslut till Macen och klicka på Parkoppla när du får fram en dialogruta där. Då dyker 1Keyboard upp och du kan fylla i ett kortkommando och göra inställningar.

Därefter kan du när som helst använda kortkommandot för att ansluta till den enheten och börja skriva. Det fungerar precis som vanliga bluetoothtangentbord – det virtuella tangentbordet försvinner, och du fortsätter navigera på enheten som vanligt.

Snabbt

Utvecklarna av 1Keyboard verkar ha gjort ett riktigt bra jobb med att bara översätta vad du skriver på Macens tangentbord till knapptryckningar från det virtuella bluetoothtangentbordet. På en Iphone 5 och en Ipad vi testar med flyter det på i realtid utan tillstymmelse till lagg.

Inställningar
Ställ in ett kortkommando för varje enhet du ansluter, så går det snabbare att ansluta och börja skriva.

På Apple TV går det aningen långsammare, men vi kan inte säga om det har att göra med programmet, att datorn och tv:n står längre ifrån varandra, eller att Apple TV helt enkelt är lite trögare.

Slutsats

1Keyboard fungerar nästan helt perfekt. Det enda vi egentligen kan klaga på är att det inte följer Macens tangentbordslayout (språk) i grundinställningarna utan dem i enheten. Men det kan du enkelt ändra i inställningarna.


Fakta: 1Keyboard

Funktion: Gör din Mac till ett bluetoothtangentbord
Mer info: http://a.m3.se/3y
Pris: 95 kronor


Snabbt
Smidig anslutning
Billigare än bluetoothtangentbord


Följer inte Macens tangentbordslayout som standard

Betyg: 5 av 5

Fakta

Gillar du att använda Macen för att styra Ipad kanske du kan uppskatta ett program som gör motsatsen. Astropad är ett program och app som förvandlar Ipad till en interaktiv ritplatta för din Mac, ungefär som att ha en Wacom Cintiq som extraskärm. Du kan rita med de flesta pennor, inklusive de som ansluts med bluetooth och till exempel har tryckkänslighet.