Fråga: Min dator klagar ofta på att den är full och jag brukar tömma den. Nu säger den det finns en stor mängd utrymme film någonstans som jag inte vet var den är. Hur kan jag hitta var de finns? - MartinCarlsson

Svar: Du skriver inte exakt hur du vet att det är film som tar upp ditt utrymme. Gissningsvis har du kikat under Om den här datorn och Lagring. Där finns just rubriken Filmer som räknar ihop mediafiler av vissa typer.

Oavsett om det är mediafiler eller något annat är det här ett av de vanligaste problemen. Numera händer en hel del saker i bakgrunden och det kan vara svårt att förstå vad som hamnar var. Inte minst sedan surfplattor och telefoner kom in i bilden.

Överbelastad av filmer jag aldrig hittar

Av någon outgrundlig anledning har Apple valt att bara visa hur mycket plats dina olika filtyper tar. De skickar inte med ett verktyg för att gräva vidare. Lyckligtvis finns det tredjepartsprodukter.

Det enklaste sättet att se vart utrymmet tagit vägen är att använda det kostnadsfria programmet Omnidisk sweeper. Du kan ladda ned det på Omnis .

När du tagit hem filen startar du programmet. Den kommer direkt att börja jobba igenom hårddisken och undersöka alla filer och deras vikt. Vänta på att det arbetet är helt klart. När det är gjort får du allting listat i storleksordning.

Nu kan du klicka dig runt i listan och se var allting hamnat. Sannolikt ser du direkt var allt utrymme tagit vägen och kan städa upp. Var bara försiktig med att rensa i systemmappar som du inte har direkt kontroll över.

Ett mer automatiskt alternativ, som dock kostar en liten slant, är Whatsize. Det analyserar din hårddisk och hittar dubletter och filer du inte behöver, så att du kan ta bort dem. Se vårt test: Whatsize - kraftfullt verktyg för att rensa hårddiskenMacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!