Fråga: Jag skulle behöva en dator till vår reception. Vi har anställt en ny tjej som bara van vid Apple och kan inte riktigt använda vår nuvarande pc. Alla våra affärssystem är webbaserade så vi kan byta. Men är det värt det? Datorerna ser bra ut men är rätt dyra. - SverkerDenStore

Svar: Det kanske är fel forum att ställa just den här frågan på. Sannolikheten att du får ett nej är sannolikt ganska liten med tanke på att nära nog alla som frekventerar forumet är Macanvändare. Och tidningen heter, som du kanske noterat, MacWorld.

Ska jag köpa en Mac?

Även på pc-sidan får du betala ordentligt om du vill ha kvalitetsprodukter med bra komponenter. Apple har ingen budgetdator, vilket lurar en del köpare tro de är dyra.

Med den brasklappen ur vägen ska sägas att en Mac numera inte alls behöver vara dyrare än motsvarande pc. I många fall är det till och med tvärtom. Det kanske låter konstigt men försök konfigurera en bärbar Delldator med samma komponenter som en Macbook, till exempel.

Att Apple känns dyrare beror framför allt på att de inte satsar på det lägsta segmentet. Det finns ingen budget-Mac. Även den minsta maskinen, Mac Mini, är bestyckad med en Intel Core i5. Basversionen Core i3 finns inte i sortimentet.

Vidare är det ett säkert kort att köpa en Mac. Skulle receptionisten sluta och en Windowsanvändare ta över går det att installera Microsofts operativsystem rakt av. Det finns inbyggt stöd för det i moderna Macar.

Givetvis kan det vara så att receptionisten inte alls behöver en kraftfull maskin. Och i så fall finns det definitivt billigare Dellmaskiner. Du kan få en grundkonfigurerad Vostro som sannolikt är kraftfull nog för strax över 3 000 kronor plus moms. Men prisskillnaden äts snabbt upp om du behöver ägna några dagar åt utbildning.

Om du vill testa Mac bör du se till att verifiera att alla system verkligen fungerar som du tror att de gör. Det finns en hel del webbaserade produkter som till exempel kräver Internet Explorer. Lösningar för OS X finns men gör hanteringen lite mer omständlig, vilket försämrar kalkylen.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!