Fråga: Jag ändrade så att mina hämtade filer skulle hamna på min externa hårddisk. Och nu vill jag ändra tillbaka men jag hittar inte vägen dit. - Bikupa

Svar: Det är en inställning du gör per produkt, gissningsvis webbläsare i det här fallet. Någon generell regel som gäller för hela OS X finns inte. Men det vanligaste är att även externa program hänvisar till Hämtade filer i din hemmamapp.

Hur ändrar jag platsen där mina mätade filer hamnar?

Även om nästan alla webbaserade Macprogram är vänliga nog att peka ut Hämtade filer som nedladdningsyta sköts inställningen av varje applikation.

Om du till exempel vill göra den här parametern i Safari går du till inställningar och väljer fliken Allmänt. Nästan längst ned har du en rubrik som heter Sparade hämtade filer i … och så ett val. Där kan du ställa in önskad målmapp.

Du kan göra samma ändring i Chrome. När du öppnat inställningarna klickar du på Visa avancerade inställningar längst ned. Skrolla en bit tills du ser Nedladdade filer. Under Nedladdningsplats kan du hantera din inställning.

Notera att mappen Hämtade filer är en svensk översättning. En del produkter saknar stöd för den här tolkningen och visar dig i stället det engelska namnet på katalogen som är Downloads.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!