Fråga: I går köpte vi en Mac mini 2,6 GHz, vår undran är om vi kan lägga till flera konton? Min man lade in sitt Apple id samt Icloud, men jag vill ju också lägga in mitt så att jag får mina bilder till datorn. - Lindann

Svar: Ja, det går bra och är också det bästa alternativet om flera använder samma dator. Det blir betydligt mindre risk för strul om alla har sin egen profil och det är dessutom enkelt. Ni behöver inte ens logga ut helt för att byta användare.

Flera konton i OS X

Delar du datorn med andra personer är det nästan alltid bäst att se till så alla får sitt eget konto. Då är det mindre risk att ni förstör varandras inställningar och dokument av misstag.

Börja med att öppna Systeminställningar och klicka sedan på Användare och grupper. Tryck på hänglåset nere till vänster och mata in lösenordet för att låsa upp dialogrutan. Fortsätt med plustecknet precis ovanför.

Missa inte: Så byter du namn på ditt användarkonto

Nu får du fram en ny ruta där du kan mata in dina uppgifter. Se till att välja den kontotyp som passar. Om du vill ha fulla möjligheter med maskinen ska du ha ett administratörskonto. I annat fall räcker normalt Standard. Den vanligaste begränsningen är att du inte kan installera alla program. Avsluta genom att trycka på Skapa användare.

Markera nu raden Inloggning, som har ett hus som symbol. I den nya vyn kryssar du i rutan till vänster om Visa menyn för snabbt användarbyte. Det visar, uppe till höger, vilket konto som är aktivt just nu. Klicka på namnet och välj det nya kontot för att skifta.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!