Notiser

Apple Watch är designad för att både hjälpa dig hålla koll på din hälsa och att kommunicera enklare, men de målen lär knappast kunna uppnås utan kraften i appar. Apple har sina egna, som Workout och Activity, men företaget behöver sina tredjepartsutvecklare för att Apple Watch ska fungera som den förlängning av Iphone den är tänkt att vara.

I november släppte företaget Watchkit, ett programmeringsgränssnitt för klockan, till utvecklare och nu har många utvecklare hållit på i några månader med sina första appar. Apple bjöd i februari in en rad utvecklare till Cupertino för att hjälpa till att färdigställa deras appar inför säljstarten av klockan, men många andra som inte bjöds in har ändå satsat på att kunna vara i butiken från början.

Men hur gör de egentligen för att designa en app för en pryl de bara har sett på bild och varken kan testa eller använda sensorerna i?

De utvecklare vi har talat med har valt en lätt start, både på grund av de begränsade möjligheterna att testa och för att de hoppas möta Apples krav.

Missa inte: Här är allt vi vet om Apple Watch - rykten och release

Notiser

En av de mest uppenbara funktionerna Apple Watch kan tjäna är för snabba meddelanden och notiser. Du kan vrida upp armen och snabbt på en glimt av vad du har att göra eller när du fått ett nytt meddelande. Flera utvecklare planerar att börja med enkla klockappar som mest fungerar som en förlängning av deras existerande Iphone-appar.

Omni Group utvecklar populära att-göra-appen Omni Focus. Deras Apple Watch-app kan visa kommande uppgifter (som du även kan markera som avklarade), och du kan lägga till nya via Siri-diktering. Enligt företagets vd Ken Case var det en utmaning att jobba med enbart en simulator.

– För att testa appen använder vi simulatorn, men det är inte ett särskilt bra sätt att tänka på hur det är att använda en sån här pryl. Vi skrev ut prototyper på 3d-skrivare. Hur stor är den? Hur mycket utrymme för knappar har du? Det hjälpte oss mer än att bara titta på skärmen på Macen.

Trello

Produktivitetsappen Trello ska också visa deadlines och spela in nya uppgifter med Siri. Företagets vd Michael Pryor säger att Iphone fortfarande kommer göra det mesta av jobbet eftersom Apple Watch lilla skärm inte är så bra för att till exempel hålla en diskussion om ett projekt.

Enric Enrich, utvecklare av Todoist, säger att den lilla skärmen är en riktig utmaning och att utvecklare måste fundera mycket på vad de ska visa.

– Eftersom det finns så lite utrymme måste vi bestämma hur vi kan visa nödvändig information om en uppgift på ett koncist sätt.

Todoist

En del appar är lättare att översätta till klockan. Greg Pierce på Agile Tortoise utvecklar både Drafts och Tally, två populära Iphone-appar som kommer finnas för Apple Watch från start.

Tally går ut på att hålla räkningen på olika saker: Hur många glas vatten du har druckit eller hur många cigaretter du har rökt till exempel. Pierce har lagt till hela den funktionaliteten i klockan, där du knackar en gång för att höja räknaren ett steg och trycker hårdare för att få fram en liten meny där du kan nollställa eller sänka räknaren ett steg.

Drafts handlar om att skriva anteckningar och får en enkel liten medhjälpare på klockan. Du kan lägga till nya snabba anteckningar med Siri, som du sedan kan lägga i en kategori eller redigera på andra sätt när du halar upp mobilen ur fickan.

Missa inte: Det här händer på Apples event - hetaste ryktena

Inte bara små Iphone-appar

Starwood Hotels & Resorts är en av Apples samarbetspartner som både var en av de första företagen att anamma Passbook och nu kommer ha en app för Apple Watch redo till lanseringen.

Företagets marknadsdirektör Stephen Gates berättar att det har experimenterat med Android Gear men att det är först med Apple Watch som det till exempel gick att göra en app som kan öppna gästers hotellrum utan nyckel med enbart klockan.

Starwood Hotels & Resorts

– För att få till en sådan sak som nyckelfri dörröppning, som fungerar enkelt och känns som magi, krävs väldigt mycket av programmeringen och säkerheten. [Apple] Watch är den mest robusta plattformen för kroppsburen teknik vi sett.

I kväll håller Apple ett nytt event där vi förväntar oss att bland annat se vad många fler utvecklare har gjort med sina nya appar för klockan. MacWorld bevakar självklart eventet live.

IDG News