Testad produkt: Ipad Mini 6th gen Wifi + Cellular (2021)
Pris: Från 5 399 kronor hos Prisjakt

Apples minsta Ipad-modell har fått en styvmoderlig behandling de senaste åren. Från att i början ha uppdaterats lika ofta som vanliga Ipad är det nu två år sedan förra modellen, och det var fyra år innan dess! Men årets modell visar klart att Apple tror på formatet, då den fått samma uppfräschade design som Ipad Air fick förra året och en modernisering av insidan som nästan gått lite väl långt. Det är nu den kraftfullaste modellen i sortimentet, bortsett från Pro, och det avspeglar sig i priset. Är kunderna verkligen beredda att betala för det eller hade de nöjt sig med en Ipad som bara var liten?

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundMini är nu lika läcker som Ipad Air
Betyg 5 av 5

Omdöme

Ipad Mini har återuppstått från de döda som en zombie. Den har blivit mer slimmad, men har större skärm. Den har nya kameror och den fantastiska Centrerad-funktionen. Men framför allt är den lika snabb som Iphone 13 Pro. Den ser roligare ut, den känns mer spännande och det är ett nöje att använda alla uppfräschade finesser. Men tyvärr har priset ökat i motsvarande grad vilket gör att den inte känns lika prisvärd som tidigare modeller.

Positivt

  • Modernare utseende med smalare kanter
  • Större skärm med betydligt bättre bildkvalitet
  • Förbättrade kameror, särskilt Facetime-kameran
  • Usb-c-laddning som storebröderna

Negativt

  • Märkligt och opraktiskt 3:2 skärmförhållande
  • Ingen Smart connector
  • Ingen thunderbolt i usb-c-kontakten

Med alla nya finesser och förbättrade prestanda har nämligen priset åkt upp det med. För 64-gigabyte modellen har det ökat med 1 400 kronor och 256-gigabyte modellen har gått upp något mer. För mindre pengar kan du få en 11-tums Ipad Pro från förra året med 256 gigabyte lagring. I stället för att den mindre storleken innebär en besparing är det alltså något du nu måste betala extra för.

Ipad 9 vs Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundStor och långsam, eller liten och kraftfull?

Design och konstruktion

Det mest slående med nya Mini är att den inte längre ser ut som en mindre Ipad, utan är nu snarare Ipad Air Mini. Den har fått samma raka kanter som Iphone 13 och som vi hade trott att Apple Watch series 7 skulle få. De breda skärmkanterna, som vi fortfarande ser på årets Ipad, har slimmats ned så att vi får samma moderna intryck av den som av Ipad Air. Därmed har storleken, trots den större skärmen, minskat med nästan en centimeter på höjden.

Ipad mini 3 vs mini 6
Foto: Jonas EkelundSnacka om att designen har uppdaterats!

Därmed har hemknappen, och med den fingeravtrycksläsaren, försvunnit från framsidan. I stället har den flyttats till en smal knapp till höger på ovansidan. Inget överraskande med det, för det är samma lösning som på Ipad Air. Däremot har Apple satt volymknapparna på ovansidans vänstersida. Det känns inte ett dugg naturligt och vi fann oss famlande efter dem stup i kvarten. En bättre placering hade varit högst upp på högerkanten, så att du kan använda samma hand för att nå alla knappar. Som på Ipad Air.

iPad Mini 6 touch id
Foto: Jonas EkelundJaså det är där fingeravtrycksläsaren har tagit vägen!

Ipad Mini finns liksom tidigare i rymdgrå, medan de gamla silver och guld-färgerna har ersatts av de färggladare rosa, lila och ”stjärnglans”. Något som skulle kunna vara färgmatchat mot Ipad Air, men den har mer pastelliga färger. Kanske nästa generations Air faller in i ledet, då stjärnglans även har ersatt silver på Apple Watch series 7 och Iphone 13. Färgen kan beskrivas som en blek rosa, nästan champagne-artad färg. Neutral skulle man kunna säga.

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundNästan svårt att välja vilken färg som är snyggast

Bild och ljud

Med de smalare kanterna följer också att skärmen har ökat från 7,9 tum till 8,3 tum. En nödvändig ökning då största Iphone ökat från 6,5 till 6,7 tum, medan vanliga Ipad gått upp från 9,7 till 10,2 tum. Nu är den åter mitt emellan och känns inte längre bara som en måttligt större mobil.

Med ökningen följer att den vertikala upplösningen har ökat med drygt 200 bildpunkter för att behålla pixeltätheten på 326 per tum. Men upplösningen har faktiskt minskat med 38 punkter horisontellt. Vänta nu, hur har det gått till? Jo skärmen är numera i 3:2-format i stället för 4:3 format. Det är verkligen förbryllande. Ingenting är nämligen i 3:2-format, varken foton, filmer eller spel. Med andra ord får vi helt onödiga svarta kanter på sidorna. Hur tänkte Apple här?

Ipad Mini 6
Foto: Petter Ahrstedt Större skärm men märkligt bildförhållande på 3:2

Skärmen har verkligen fått en uppgradering med Liquid Retina Display panel, det vill säga samma skärmteknik som introducerades med tredje generationens Ipad Pro, men som sedan ersatts av Liquid Retina XDR Display. Den har även p3 färgomfång och Apples automatiska vitbalans-justering True Tone, som ger mer konsekvent färgintryck i olika belysning. Däremot har den varken högre uppdateringsfrekvens eller hdr. För att få det får du hosta upp slantarna för en Ipad Pro. Bildkvaliteten har nu nått upp till Ipad Air-kvalitet, vilket är svårt att klaga på.

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundHögtalare både i botten och toppen för bättre filmljud

Till skillnad från Ipad-serien har Mini nu äntligen fått högtalare både i toppen och botten. Därmed kan du ha skärmen i horisontellt läge för att titta på film och få stereoljud. Det är något Apple experimenterat länge med i Pro-serien och lyckats få till riktigt bra. Ljudet kanske inte är lika bra som med riktiga högtalare eller hörlurar, men det är definitivt bra nog för att ligga i sängen när du är krasslig.

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundNu med ordentlig kamera och en bra blixt

Kameror

Vi föredrar att använda Iphone för att fotografera så kvaliteten på Ipad-kameran är inte något vi direkt har brytt oss om. Men den har nu fått en ansiktslyftning, vilket gör den betydligt bättre än i vanliga Ipad. Upplösningen har ökat från 8 till 12 megapixel, men framför allt har ljuskänsligheten ökat från bländare 2,4 till 1,8. Tack vare de nya systemkretsarna har den också en bildprocessor som klarar hdr 3, för bättre bilder när motivet innehåller både starkt ljus och skugga. Och tycker du ändå att det är för mörkt har den nu en riktigt bra True Tone-blixt.

Ipad 9 test photo
Foto: Jonas EkelundMed Ipad 9 blir ljusa områden utfrätta och dynamiken är usel
Ipad MIni 6 test photo
Foto: Jonas EkelundIpad MIni tar bättre bilder om än inte i Iphone 13-klass

Något som vi tycker spelar en mycket större roll är kvaliteten på Facetime-kameran. För Ipad är ju fantastisk för att hålla videokonferenser på jobbet eller Facetime-samtal med nära och kära. Ipad Mini har också fått den nya 12 megapixels-kameran med ultravidvinkel. Därmed har Centrerat-funktionen aktiverats. Den använder ansiktsigenkänning och maskininlärning för att lista ut vad som är viktigt i bilden. Därmed följer kameran dig och håller dig mitt i bilden. Eller zoomar ut och centrerar om, ifall någon mer kliver in i synfältet. Det fungerar alldeles utmärkt och känns nästan magiskt att använda.

Prestanda

Ipad Mini har fått samma A15 Bionic systemkrets som Iphone 13, en rejäl uppgradering från förra modellens A12 Bionic. Den är därmed uppe i prestandatoppen och sniffar självaste Ipad Pro i hasorna. Vanliga Ipad och faktiskt även Ipad Air lämnar den bakom sig i ett dammoln. För att inte tala om gamla Ipad Mini-modellen, som den har 40 procent bättre processorprestanda än med en kärna, enligt Geekbench. Och med flera kärnor är den 70(!) procent snabbare.

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundIpad Mini är nu oväntat den näst snabbaste Ipaden

Den har också fått samma 5-kärniga grafikkrets som i Iphone 13 Pro vilket gör den till en riktig raket. Enligt 3D Mark har grafikprestanda ökat med 70 procent. Hur imponerade vi än är över prestandamätningarna är det någonstans här vi börjar undra hur högpresterande den minsta Ipaden egentligen behöver vara? Sitter folk verkligen och kör cad och 4k-videoredigering på denna pytteskärm?

Ipad Mini 6
Foto: Jonas EkelundVad sägs om en Ipad med samma spel-prestanda som Iphone 13 Pro?

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Apple
Produktnamn: Ipad Mini 6th gen Wifi + Cellular (2021)
Testad: September 2021
Systemkrets: Apple A15 Bionic 5nm
Processor: 2 st 2,93 GHz kärnor, 4 st 1,8 GHz kärnor
Grafik: Apple 5-kärnig
Minne: 4 GB
Lagring: 64/256 GB
Bildskärm: 8,3 tum Liquid Retina ips, 2266x1488 bildpunkter, 326 ppi, 500 nits
Kameror: 12 megapixel F/1,8 bak, 12 megapixel ultravidvinkel F2,4 fram (1080p Facetime HD)
Anslutning: Usb-c, Usb 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s)
Kommunikation: 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.0, gps
Operativsystem: IpadOS 15
Övrigt: Touch-ID, nano-sim, stöd för esim, stöd för Apple Pencil (Gen 2)
Batteri: 19,3 Wh, 20 watt usb-c-laddare
Storlek: 195 x 135 x 6,3 mm
Vikt: 297 gram
Rek. pris: 7 795 kronor (64 GB), 9 595 kronor (256 GB)
Pris: Från 5 399 kronor hos Prisjakt

Betyg: 5 av 5