Fråga: Finns det någon möjlighet att låsa externa hårddiskar så att det krävs lösenord för att komma åt innehållet om någon obehörig kopplar in dem i en dator? Det är olika modeller på hårddiskarna men alla är av märket Western Digital. - Dia2

Svar: Det du är på jakt efter är någon form av kryptering. Med en sådan lösning kan ingen komma åt informationen på din hårddisk med annat än att de kan lösenordet eller har väldigt goda kontakter inom säkerhetstjänsten.

Lösenordsskydda extern hårddisk

Den inbyggda krypteringsfunktionen i OS X är väldigt stark.

På OS X är absolut enklaste lösningen att använda inbyggda Filevault. Det är ett väldigt säkert system och lätt att komma i gång med. Plugga bara in din usb-hårddisk och högerklicka på den. Välj att kryptera den.

Det här öppnar en dialogruta där du ska mata in ett lösenord. Välj något lämpligt och fyll i det två gånger. Ge dig själv en ledtråd också om du tycker att det behövs. Men var försiktig eftersom den kommer att vara synlig även för andra. Välj sedan att kryptera innehållet.

Behöver du bara skydda en liten mängd data går det bra att kryptera en mapp också. Öppna Skivverktyg och gå upp till Arkivmenyn. Välj Ny och sedan Skivavbild från mapp. Leta upp din katalog och klicka Avbild.

Välj en krypteringsmetod och gå vidare. Mata in ett lösenord två gånger, precis som ovan. Kör sedan klart. Nu har du en avbild på skrivbordet som du bara kan öppna med rätt nyckel. Du kan givetvis flytta den till en extern disk. Glöm bara inte att kasta den okrypterade originalmappen.

Oavsett metod – var väldigt noga med att komma ihåg lösenordet. Du kan inte få tillbaka data från hårddisken utan nyckeln. Glömmer du bort kodordet finns det ingenting att göra.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!