Vi har samlat ihop 20 intressanta fakta om Apple, så läs vidare för att fräscha upp dina kunskaper.

1. Apple hade tre grundare, inte två

Vi börjar med något som många av er kanske redan vet, men som andra inte har en aning om. Apple hade tre grundare: Steve Jobs, Steve Wozniak och en tredje person som många inte har hört talas om: Ronald Wayne.

Wayne lämnade bolaget bara 12 dagar efter att det grundades. Han sålde sin andel på 10 procent för 800 dollar plus en extra utbetalning på 1 500 dollar. Trots att hans andel hade varit värd mer än 70 miljarder dollar i dagsläget säger Wayne att han inte ångrar sitt beslut.

Ronald Wayne
Ronald Wayne.

2. Rök inte i närheten av din Mac

Inbitna rökare har rapporterat att Apples servicetekniker har vägrat att reparera maskinerna på grund av riskerna med passiv rökning.

En kunds klagomål gick hela vägen upp till Steve Jobs och svaret blev att ”nikotin finns på listan över farliga ämnen och Apple skulle aldrig kräva av en anställd att reparera något som kan anses som farligt för hälsan.”

3. Apple har många anställda, men inte lika många som Samsung

Tim Cook har fler än 115 000 personer som arbetar för honom och antalet växer snabbt. Apple har blivit mer än dubbelt så stort sedan 2011 och före lanseringen av Iphone 2007 hade företaget endast 14 000 anställda.

Men hur står sig Apple mot den nya ärkerivalen Samsung? Det sydkoreanska företagets elektronikdivision sysselsätter faktiskt fler än 326 000 personer, mer än Apple, Google och Microsoft tillsammans.

4. Apple har ruskigt mycket pengar

Apple kassakistor nådde faktiskt över 200 miljarder dollar i somras, alltså omkring 1,7 biljoner kronor. Det motsvarar ungefär Tjeckiens eller Perus BNP 2014.

Pengar
Pengar kan vara bra att ha.

5. Därför är det alltid samma tid på bilder av Iphone

Om du tittar närmare på en annons för Iphone ser du att klockan alltid är inställd på 09:41. Det är tidpunkten när Steve Jobs presenterade den allra första modellen av Iphone.

Iphone
Tiden tycks stå stilla hos Apple.

6. Ipod kunde ha hamnat hos Philips i stället för Apple

Tony Fadell, skaparen av Ipod, vände sig först till Philips och sedan till Real Networks med sin idé om en ny sorts mp3-spelare. Båda företagen tackade nej med motiveringen att produkten inte hade framtiden för sig.

Ipod
Tusen låtar i fickan var mycket för fjorton år sedan.

7. Så mycket skulle en Iphone ha kostat 1991

Om du åker tillbaka i tiden till 1991 och försöker köpa alla delar som används i en Iphone skulle det kosta dig mer än 25 miljoner kronor. Enbart minnet skulle kosta dig halva den summan.

Tankeexperimentet kan användas för att illustrera att det som i dag är exklusiv teknik kan bli vardagsmat på bara några års sikt.

8. Steve Jobs älskade äpplen

Apple har fått sitt namn efter äpplet, detta då det fanns gott om fruktodlingar i Silicon Valley. När företaget bildades var Steve Jobs dessutom frukterian, med andra ord åt han inget annat än frukter.

Att Apple skulle ha fått sitt namn efter Beatles skivbolag Apple Records är en myt.

9. Apples logotyp har inget med Bibeln att göra

Det påstås emellanåt att bettet i Apples logotyp anspelar på när Eva tog ett bett av frukten som hängde i Kunskapens träd.

I själva verket hade Apples designer Rob Janoff presenterat två versioner av logotypen för Steve Jobs, ett helt äpple och ett äpple där en bit saknades. Han tänkte aldrig i bibliska banor, bara att det såg bättre ut om det saknades en bit av äpplet. Jobs höll med och så var logotypen spikad.

Apple
Apples logotyp så som den såg ut fram till slutet av 1990-talet.

10. Kodnamnet för Iphone var M68

Från 2004 till lanseringen 2007 var M68 kodnamnet för Iphone. Hemlighetsmakeriet var totalt, de som arbetade på hårdvaran fick aldrig se mjukvaran och vice versa.

Det berättas att utvecklingsteamet och cheferna fick instruktioner om att hålla mun om någon frågade vad som menades med M68.

När Steve Jobs visade upp Iphone för allmänheten i januari 2007 var det ytterst få personer inom Apple som i förväg hade sett hur produkten såg ut.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning