Fråga: Jag vill synkronisera om Nyckelring. När jag loggar in på min Imac i Systeminställningar och sedan loggar ut från Icloud får jag ett skrämmande meddelande: "Om du stänger av Icloud Drive kommer alla dokument som lagras på Icloud att raderas från den här datorn." Hur undviker jag det? - Kåb

Svar: För att av- och påaktivera nyckelringssynkroniseringen behöver du inte logga ut och in ur Icloud. Bara kryssa ur rutan för de funktioner du inte vill ha i gång och kryssa i dem igen för att starta på nytt.

Det sagt är varningen inte så farlig som den kanske låter. I praktiken innebär det bara att dokumenten försvinner från din lokala maskin. När du aktiverar Icloud igen kommer allting tillbaka igen så att det ser ut som förut.

Hur loggar jag ut från Icloud utan att bli av med alla dokument?

Det är lätt att bli rädd för alla varningsmeddelanden som dyker upp när du avaktiverar funktioner i Icloud. I de flesta fall har du ingenting att vara rädd för. Grejerna finns i molnet.

Det här kan verka konstigt men är ganska logiskt. Icloud Drive fungerar på så sätt att en huvudmapp synkroniseras mellan många olika maskiner. När en fil justeras på något ställe uppdateras alltså alla andra versioner helt automatiskt.

För att det här ska fungera bra vill Apple hålla systemet rent. Om filerna var kvar på alla ställen med Icloud avstängt skulle det bli ett elände att synkronisera allting när du aktiverar funktionen igen.

Tänk om samma fil till exempel justeras på olika sätt på flera olika enheter och alla aktiveras igen samtidigt. Det går att lösa med konflikthantering men är väldigt omständligt. Att nolla ut är mycket enklare.

Om du undrar vad som kommer att försvinna kan du enkelt kolla det. Öppna Finder och klicka på mappen Icloud Drive till vänster. Där ser du vad som kommer att plockas bort från din dator. Vill du behålla något av innehållet kan du helt enkelt kopiera det till en annan mapp.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!