Fråga: En kollega har skickat mig en fil av typen m4a via Imessage. Jag förstår inte hur jag kan spara ner den till min telefon så att jag kan lyssna på den senare. - Micker

Hur hanterar jag en m4a-fil på Iphone?Svar: Filformatet är Apples och indikerar att filen innehåller ljud som är komprimerat utan att någon kvalitet förlorats, så kallad Lossless. Om allt är som det ska bör du kunna spela upp innehållet bara genom att trycka på det i Meddelanden.

Att spara ner innehållet är trivialt, om än inte helt intuitivt. Tryck på filen och håll ner fingret några sekunder. Med det frammanar du en meny med lite olika val. Bland dem hittar du Spara. Klicka på den.

Hoppa sedan över till appen Röstmemon. Där har du en lista över alla dina ljudfiler. Bland dem hittar du även dina nyligen nedsparade alster. Svårare än så är det faktiskt inte. Det gäller bara att veta var du ska leta.

Om du har en Mac har du en alternativ lösning. Du kan helt enkelt öppna Meddelanden på datorn, spara ner filen och sedan dra in den i Itunes. En aning omständligt, men vid nästa synkning får du över ljudet till din Iphone.

En annan variant är att öppna filen i ett annat program. Klicka på ljudet i din telefon och tryck sedan på delningspilen nere till vänster. Där kan du välja i vilken app filen ska öppnas. Om du väljer Dropbox, Onedrive eller en liknande tjänst kan du spara ner innehållet.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!