Fråga: Jag läste om att en hackare tagit över en telefon med en radiostyrd helikopter för att wifi-uppkopplingen var i gång. Stämmer det? Hur går det till? Kan jag ha telefonens wifi-uppkoppling i gång när jag är hemma eller ska den vara av hela tiden? - olofr

Svar: Med jämna mellanrum visar it-experter – på både rätt och fel sida om lagen – hur de kan ta över datorer och mobila enheter med smarta trick. Ofta är de komplicerade och drabbar bara en handfull personer under speciella omständigheter. Så icke i detta fall.

Vad du sannolikt läst om är hur en it-bandit förra året skickade upp en router med en quadrakopter i London. Genom att låtsas vara andra nätverk fick han mängder av mobila enheter att ansluta sig till hans maskin. Ett gammalt trick i ny, kreativ tappning.

Är det farligt att ha wifi i gång?

Om du har många allmänna nätverk godkända i din telefon och på din bärbara dator bör du överväga att rensa bland dem. Även om risken är försumbar är det onödigt att ha dem liggande.

Tekniken är väldigt trivial. Anta till exempel att du ansluter till ett nätverk på ett lokalt kafé. När du gör det lägger din telefon till inloggningen i en lista över uppkopplingar du litar på. Nästa gång du besöker samma ställe ansluter din Iphone automatiskt.

Vad it-banditerna gör är att de låtsas vara ett av de nätverk du litar på. När du kommer i närheten av dem tror din telefon att det är ett godkänt nät och ansluter utan att säga till dig. Allt du gör går nu via den falska mellanhanden, som kan spionera på din trafik.

Vill du undvika att drabbas av spioneri, oavsett hur osannolikt det är, bör du se till att aldrig ansluta till nätverk du inte har kontroll över. Även om du använder kaféets nätverk finns det ingenting som säger att de inte tittar på din trafik.

Vill du ansluta till allmänna nätverk är tipset att inte göra det automatiskt. Under Inställningar, Wi-fi finns valet Fråga om anslutning. Aktivera det för att slippa bli ansluten till fel nätverk.

Hemma är du däremot nästan helt säker, i synnerhet om du ser till att ditt eget nätverk ligger högst upp i listan över pålitliga uppkopplingar. Då kommer din router alltid att trumfa ut alla alternativ.

Oavsett hur du vill göra är det en god idé att stänga av telefonens wifi när du lämnar hemmet. Det både sparar batteri och gör din telefon säkrare. Att göra det manuellt kan vara omständlig. Program som Ifttt kan göra det åt dig automatiskt. Läs mer om programmet och testa receptet .


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!