Fråga: Jag använder Excel 2011 på Macen och har svenska inställt. Men när jag skriver formler blir de också på svenska. Går det att göra så att de blir på engelska även om resten av programmet är på svenska? - lillian

Svar: Det här är ett problem som plågat många utanför de engelskspråkiga länderna. Tyvärr är svaret att det inte är möjligt i den aktuella versionen. Förhoppningsvis löser Microsoft det här i framtiden, men räkna inte med det.

Ändra formelspråk i Excel

Om du vill att utvecklare ska ändra något i sina program gäller det att du säger det till dem. Många erbjuder dig till och med att göra det i applikationen, som t ex Microsoft.

Enklaste lösningen är givetvis att köra hela programmet på engelska. Det är lite omständligare men har en stor fördel. Om du söker på internet eller läser böcker är största delen av informationen du hittar skriven på just engelska.

En annan lösning är givetvis att bara lära sig alla översättningar. Det kan vara knepigt om du är van vid den svenska versionen, men det finns bra guider. En riktigt vettig tolkningskarta hittar du .

Ett tips är att tala om för Microsoft att du tycker det här är ett problem. Under hjälpmenyn finns valet Skicka feedback om Excel. Klicka på den och säg att du vill ha en separation av formelspråket i framtida versioner.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!