Fråga: Jag har skannat in lite gamla bilder på min dator och lagt in dem i Iphoto. Problemet är att jag skannade in dem i fel ordning så nu ligger de bakvänt i Iphoto. Går det att byta datum eller i alla fall att vända på sorteringen? - S. Kägg

Svar: Nu är Iphoto på väg bort till förmån för det nya programmet Foton. Vill du hänga kvar vid den gamla trotjänaren finns det en del metoder för att lösa ditt problem.

Byta datum på bilder

I alla dina digitala bilder finns mängder av detaljinformation som du normalt inte ser. De flesta bildprogram är däremot väldigt väl medvetna om guldgruvan.

Grundproblemet är att Iphoto sorterar bilder enligt metadata som är inbyggda i bilderna. Formatet heter Exchangeable image file format, eller kort och gott exif. Det finns mängder av datataggar, bland dem information om när bilden togs.

I en vanlig digitalkamera sätts datumet när du tar bilden. Men när du skannar in fotot blir det givetvis inläsningsdagen som gäller. Och det innebär i regel att det är helt andra datum som registreras. Det här blir ett problem i ditt fall.

Missa inte: Så kommer du igång med Bilder, ersättaren till Iphoto

Skapa egna album

Enklast lösningen är att helt enkelt strunta i ordningen du får vid inläsning. Skapa i stället ett album och lägg in bilderna där. Då kan du organisera dem precis hur du vill, utan att ta någon hänsyn till datum. Det är den metod Apple tänkt att du ska använda.

Justera exif-informationen

Ett alternativ är att skriva om exif-informationen. Det är omständligt men görbart. Börja med att ladda ner och installera . Det kostar ingenting.

Öppna sedan terminalen och ta dig till mappen med alla inskannade bilder. Kontrollera hur datumen ser ut genom att skriva in: exiftool dinbild.jpg. Det du speciellt är intresserad av är Datetimeoriginal.

Bestäm dig för hur du vill organisera bilderna. Justera sedan datuminformationen med kommandot: exiftool -DateTimeOriginal=”2015:02:15 17:01:34.33+01:00” dinbild.jpg. Formatet är år, månad, dag, timme, minut, sekund och tidszon.

Kontrollera att ändringen blev rätt genom att köra exiftool dinbild.jpg igen. Om det verkar fungera kan du gå igenom alla dina inskannade bilder på samma sätt. Har du många kan du givetvis skriva ett litet skript för att hantera dem.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!