8. Skapa en filserver

En äldre Mac du inte längre använder till vardags kan förvandlas till en filserver som delar användbar data till alla datorerna du har hemma, både Macar och Windows-maskiner. Du kan också använda den som backupstation.

Öppna Systeminställningar -> Delning på den gamla datorn och kryssa i Fildelning. Till höger kommer du se en adress du kan använda för att ansluta till Macen. På Macen du vill ansluta från öppnar du sedan Finder och väljer Gå -> Anslut till server. Du kan skriva in bara adressen om du vill, alltså till exempel 192.168.1.5, eller lägga till aftp:// eller smb://. Det här är två olika fildelningsprotokoll. Om båda Macarna kör Yosemite är smb förmodligen snabbare, men krånglar det kan du välja afp istället.

På en Windows-maskin öppnar du en ny utforskare och skriver in \\192.168.1.5 (byt ut till din servers adress). Notera att det är bakvänt snedstreck, inte det vanliga som på Macen.

Om det bara är du som använder de andra maskinerna kan du logga in på ditt vanliga konto när du ansluter, men annars kan det vara bättre att skapa ett gästkonto. Det fixar du i Systeminställningar -> Användare och grupper.

Kör gamla klassiska Mac OS