Under mer än ett års tid har vi kunnat ta del av flera olika rapporter som hävdar att Apple jobbar på en egentillverkad bil som ska ta upp kampen med elbilstillverkaren Tesla. Ryktena om en Apple-tillverkad bil blev fler när det i februari 2015 började synas minibussar, registrerade hos Apple, med kameror på taket i flera amerikanska städer. Många analytiker trodde då att det var en ny karttjänst i görningen, andra menade att det var tecken på att Apple faktiskt var på väg att bygga en bil.

Under framför allt vintern och våren 2016 har ryktena tagit ordentligt fart, och Apples inköp i den kinesiska samåkningstjänsten Didi Chuxing har spätt på ryktesspridningen ytterligare.

Enligt The Wall Street Journal är projektets kodnamn ”Project Titan” och det kan enligt uppgifter vara så många som 1 800 Apple-anställda som arbetar i projektet. Men medan en del rapporter beskriver en mer traditionell elbil finns det andra som beskriver en självkörande bil – så vad är egentligen sant?

Missa inte: En miljon färre dödsolyckor och smidigare trafik – så långt har vi kommit med den självkörande bilen

Vad som talar emot Apple Car

Rykten om en bil från Apple är långtifrån nya. I en intervju från maj 2012 med den tidigare styrelseledamoten Mickey Drexler framkom det exempelvis att Steve Jobs före sitt frånfälle hade planer på att förändra bilindustrin i grunden. Men även om Apple testar och bygger prototyper av en ”Apple Car” är det ingen garanti för att det faktiskt blir en bil i slutändan. Liksom Google har Apple nämligen hundratals hemliga projekt som inte leder till en färdig produkt i slutändan.

Vad gäller de Apple-registrerade bilarna med kameror på taket kan det mycket väl handla om att skapa en motsvarighet till Googles Street View. Enligt den kanadensiska bilteknikexperten Paul Godsmark är det med all säkerhet ett fordon för kartläggning som syns på bilderna. Utrustningen som sitter på taket är troligtvis en laser-radar som används för avståndsmätning.

Apple Car
Apples mystiska, kameraförsedda bil som började synas i flera amerikanska städer under 2015.

Mercedes vd Dieter Zetsche har också avfärdat ryktena om Apple Car, detta trots uppgifter om att företagets utvecklingschef Johann Jungwirth har flyttat till Kalifornien för att arbeta på Apples projekt. I samband med lanseringen av Mercedes C63 AMG sade Zetsche att ”om det florerade ett rykte om att Mercedes eller Daimler skulle börja bygga mobiltelefoner skulle inte Apple-cheferna ligga sömnlösa om nätterna. Detsamma gäller för mig”.

Vad som talar för Apple Car

Apple är naturligtvis mycket hemlighetsfulla med sina framtida planer, men även om vi ingenting vet, är det allt mer som talar för att Apple faktiskt jobbar på en bil. I media talas det redan många gånger som att det är en självklarhet att Apple har ett bilprojekt på gång.

Enligt Business Insider har åtskilliga Tesla-medarbetare valt att gå över till Apple den senaste tiden. Flera andra sidor rapporterar också att ingenjörer från bilbranschen (däribland Tesla) tagit anställning hos Apple under vårvintern 2016. Enligt Appleinsider har Teslas vd Elon Musk sagt att Apple försöker locka över företagets ingenjörer genom att erbjuda sextio procent mer i lön – och har även kallat Apple för ”Teslas gravplats” då personer som inte varit tillräckligt duktiga för att jobba på Tesla hamnat på Apple istället, enligt Elon Musks mening.

Läs mer: Bilryktena tar ny fart – Apple anställer gammal Tesla-chef

Vidare har The Korea Times rapporterat att Apple försökt locka över experter på batteriteknik från Samsung, något som kan tyda på att en elbil är under utveckling. Apple har dessutom stämts för att de har försökt locka över ingenjörer från bilbatteritillverkaren A123 Systems.

Under mars 2016 kom det också uppgifter om att Apple har hyrt flera byggnader i San Fransiscos utkanter. Byggnaderna är stora lagerlokaler och boende i närområdet ska ha hört ljud som liknar "motorljud" från området.

Ytterligare en anmärkningsvärd och lite rolig detalj i sammanhanget är de dokument som Business Insider kommit över. Enligt dokumenten har Apple redan under 2014 och 2015 köpt och hyrt flera byggnader och gett dem namn enligt grekisk mytologi, såsom ”Rhea”, alltså namn som anknyter till bilprojektets påstådda arbetsnamn ”Titan”. Titaner är enligt grekisk mytologi en grupp gudar, där Rhea är en av gudarna.

Missa inte: Apple tokpepp på laddstationer för elbilar

Under våren 2016 kom uppgifter om att Apple har ett kontor i Berlin från vilket företaget letar efter en partner för att producera sin elbil. Enligt uppgifterna ska ha Apple ha pratat med BMW och varit intresserade av att basera sin bil på BMW:s elbil I3. Företaget ska också ha pratat med biltillverkaren Daimler, men båda dessa samtal ska ha brutit samman efter att man inte kommit överens om vem som egentligen ska leda projektet, samt hur mycket kontroll Apple ska få över användardata. 

BMW I3
Det här kan vara den bil Apple velat basera sin Apple Car på

Ovan nämnda uppgifter, alla de nyanställningar Apple gör, och det faktum att Apple också har fört diskussioner med företag som utvecklar laddningsstationer, samt att Apple har anställt en före detta Google-anställd med dokumenterade erfarenheter inom batteritekniker för elbilar, gör nog att Teslas VD Elon Musk känner att han kan uttala sig rätt självsäkert om Apple-bilens vara eller icke vara. Musk har nämligen sagt att det är en allmän kännedom (en ”open secret”) att Apple jobbar på en elbil.

För när Apple själva är närmast knäpptysta om saken har Elon Musk istället pratat betydligt mer högljutt om det påstådda bilprojektet. Nyligen har Musk också sagt att han tror att Apple kommer bli en mer direkt konkurrent än Google, som har sitt eget bil-projekt.

Läs mer: Elon Musk välkomnar konkurrensen från Apple

När kommer Apples bil att lanseras?

Frågan är när får vi se Tim Cook ställa sig på scenen och presentera Apple Car. Enligt Bloomberg kommer bilen som tidigast att lanseras 2020. Vanligtvis tar mellan fem och sju år att utveckla en ny bilmodell.

Den välkände analytikern Gene Munster tror också att det dröjer minst fem år tills Apple Car ser dagens ljus, men att vi möjligen kan få se den avtäckas redan 2019, för att sedan börja säljas 2020 eller 2021.

Läs mer: Analytiker: Apples bil släpps 2021 – så mycket kostar den

Elbil eller självkörande bil?

Den första rapporten om en förarlös bil kom den 3 februari 2015 när tv-kanalen CBS visade bilder på en mystisk bil som körde omkring på gatorna i San Francisco. Som vi nämnde ovan rör det sig dock med all sannolikhet om en bil som ska hjälpa till att utveckla en ny karttjänst, kanske ett alternativ till Google Street View. Men även om tekniken går snabbt framåt är det ännu ett tag kvar innan förarlösa bilar är vardagsmat (olika analytiker har hävdat att självkörande bilar är ungefär 10 år bort).

Att Apple Car är en mer konventionell elbil, verkar mer sannolikt i dagsläget. Det faktum att Apple aktivt värvar anställda från just Tesla tyder på att företagets mål är att tillverka de bästa elbilarna som finns på marknaden.

Men att Apple nyligen investerade stort i den kinesiska taxi-liknande samåkningstjänsten Didi Chuxing kan ändå tyda på att Apple – snarare än att bygga en bil för privatbilister – är intresserade av att skapa en helt ny transportlösning för större städer. Där kan självkörande bilar vara en viktig teknik för att möjliggöra smarta transportlösningar, men dessa är som sagt ännu ett tag kvar innan vi får se på vägarna.

Tills dess väljer Apple kanske att satsa på en egen samåkningstjänst i stil med Uber, fast med Apples egna uppkopplade lösningar – möjligen med Icloud som ”hubb” för att förutspå och hjälpa till i dina transportbehov. En annan möjlighet är att Apple vill satsa på en typ av bildelningstjänst som Car2go eller BMW:s tjänst Drive now. 

Patent som tyder på en bil från Apple

Forskning på bilar är ingenting nytt för Apple. Cult Of Mac har uppmärksammat att Apple har forskat kring fordonsteknik i mer än ett årtionde. En patentansökan från 2011 visar exempelvis hur du ska kunna använda dig av en Iphone eller Ipad för att låsa upp din bil och starta motorn.

Patent

Ett annat intressant patent, inlämnat 2009, baseras på kameror i bilen. Möjligtvis handlar det om att styra funktioner som lås eller strålkastare med hjälp av gester.

Patent

Ett patent från 2012 försöker lösa problemet med att göra bilen så bekväm som möjlig för alla passagerare. Svaret är att använda en Iphone för att programmera alltifrån sittposition till temperatur och favoritradiostationer.

Patent

Ett annat patent beskriver hur du kan använda platstjänsterna i din Iphone för att exempelvis låsa upp bilen när du närmar dig den eller låsa dörrarna när du går ifrån den. Står du bakom bilen kan bagageluckan öppnas automatiskt, något som är smidigt när du har handlat.

Patent

Vad kommer Apples bil att kosta?

En kvalificerad gissning är att prissättningen hamnar på samma nivå som elbilarna från Tesla. Tesla Model S kostar från 862 000 kronor och uppåt, så det lär inte bli en billig historia. Men – om ”Project Titan” i själva verket är en bildelningstjänst eller taxitjänst så kanske du om några år ändå kan åka i en Apple Car, fast för bara några hundralappar på väg till affären, eller hem från krogen.

Hur kommer Apples bil att se ut?

Apple gör sitt yttersta för att hemlighålla information om kommande produkter och vi förväntar oss detsamma när det gäller Apple Car. Än så länge finns inga läckta bilder på delar, förmodligen för att det ännu inte finns några delar att läcka. Men om nu Apple lanserar en bil tror vi att det kommer bli en bil som folk kan förälska sig i, företaget är ju känt för att skapa vackra produkter – och designchefen Jony Ive ska enligt ryktena vara involverad även i detta projekt.

Text: Lewis Painter, Macworld.co.uk
Översättning och bearbetning: Mikael Markander, Samuel Nyberg