1
 

1. Visa sidofältet

Apple har börjat gömma undan sidofältet i de senaste versionerna av Itunes. För att få fram den igen i Itunes 12 väljer du helt enkelt Spellistor från alternativen längst upp i mitten. Intuitivt är inte riktigt rätt ord.

2

2. Tillfälliga spellistor

Ctrl/höger-klicka på ett spår och välj Lägg till i Nästa så hamnar den i kön över kommande låtar. För att se vilka låter som ligger i listan klickar du på den lilla listikonen (tre horisontella streck på varandra) uppe till höger i spelinfofältet uppe i mitten av fönstret.

Missa inte: 10 sätt Itunes förpestar ditt liv på - och ersättarna som gör ett bättre jobb

3

3. Hemmadelning

Öppna Arkiv -> Hemmadelning -> Aktivera hemmadelning och fyll i dina Apple ID-uppgifter. Gör samma sak (med samma Apple ID) på en annan Mac och vips kan du komma åt innehållet på den första Macen därifrån. Klicka på det lilla huset längst upp till vänster och välj den andra. Du kan även lägga till hemmadelning i din Iphone eller Ipad via Inställningar -> Musik.

4

4. Familjedelning

Öppna Systeminställningar -> Icloud och klicka på Ställ in familj. Följ instruktionerna för att skapa en familj som kan dela innehåll med varandra. Du får fylla i Apple ID för dina andra familjemedlemmar, och därefter kan ni till exempel alla installera appar som köpts med huvudkontot, och se var olika IOS-enheter befinner sig om ni väljer att aktivera den funktionen.

5

5. Fråga Siri vad som spelas

Om du är ute på stan och plötsligt hör en låt som du bara måste ha, men inte vet vad den heter eller vem som spelar den, kan du be Siri om hjälp. Fråga bara ”what song is this?” och håll upp telefonen så lyssnar Siri och ger förhoppningsvis ett svar. Med databasen från Shazam är sannolikheten ganska hög. Finns den på Itunes dyker dessutom en knapp för att köpa låten upp.

Missa inte: Gör Iphone-ringsignaler av din musik - helt gratis

6

6. Itunes University

I den här avdelningen i Itunes hittar du digitala kurser med föreläsningar i form av text och video från många universitet runt om i världen, inklusive några av de största och högst rankade lärosätena som Oxford och Stanford. Kurser finns inom nästan alla områden och det bästa av allt är att allt är helt gratis.

7

7. Ladda ned skivomslag

Börja med att se till att du är inloggad på Itunes Store. Öppna sedan Itunes -> Inställningar -> Affär och se till att Dela information om ditt bibliotek med Apple är ikryssat. Nu kan du högerklicka på ett album eller en låt och välja Hämta bildmaterial till album så laddar Itunes ned skivomslaget, så länge skivan stämmer överens med uppgifter i Apples databas.

8

8. Lägg till egna skivomslag

Om Itunes inte lyckas plocka fram något skivomslag kan du själv hitta det och lägga till det. Markera samtliga låtarna i albumet i fråga och välj Arkiv -> Visa info (cmd-i). Byt till webbläsaren och sök upp en bild på albumet, till exempel via Googles bildsök. Dra bilden direkt från webbläsaren till bildrutan i info-fönstret i Itunes och släpp.

9

9. Få ut mer av Itunes Match

Om du har Itunes Match kan du använda det för att uppgradera musik du har importerat själv från cd. Radera en låt vars kvalitet du inte är nöjd med (som till exempel är mp3 istället för aac), men klicka inte på Radera även från Icloud. Sången kommer att ligga kvar i ditt bibliotek med en liten molnsymbol. Klicka på den så laddas en ny kopia ned med högsta kvalitet.

10

10. Spellista för uppgradering av låtar

Skapa en ny smart spellista (Arkiv -> Ny -> Smart spellista). Välj Matcha följande villkor: Bithastighet är mindre än 256 Kbit/s. Lägg till två till villkor: Mediatyp är Musik och Icloud-status är matchad. Gör samma sak en gång till med Icloud-status är köpt. Nu kan du radera alla låtarna och ladda ned nya versioner i ett svep.

11

11. Visa dubbletter

Klicka på Min musik under musik, och välj Låtar från den lilla menyn längst upp till höger i fönstret, under sökfältet. Välj Innehåll -> Visa dubblettobjekt så visas bara de spår som det finns dubbletter av. Nu kan du (förhoppningsvis) enkelt gå igenom och radera dessa så du slipper ha dubbla kopior av låtar.

12

12. Byt mediatyp

Om du lägger till filmer själv i Itunes har du kanske undrat varför de alltid dyker upp i Hemvideor. Du kan flytta filmerna genom att markera dem och välja Arkiv -> Visa info (cmd-i). Välj fliken Alternativ och ändra mediatyp från hemvideo till film, tv-program eller musikvideo om du har en sådan. Apple räknar helt enkelt kallt med att du köper alla dina filmer via Itunes Store och aldrig skulle rippa en dvd.

13

13. Använd minispelaren

Om du hovrar med muspekaren över det lilla skivomslaget uppe till vänster i mittfältet i Itunes medan du spelar upp något ser du att det dyker upp två små fyrkanter. De visar att du kan krympa fönstret till minispelaren. Du kan även välja Fönster -> Växla till minispelare.

14

14. Använd flera Airplay-enheter

Om du har flera Airplay-mottagare (till exempel både en Apple TV och en trådlös högtalare eller Airport Express) kan du spela musik genom flera enheter samtidigt. Klicka på Airplay-ikonen uppe till vänster, klicka på Flera och kryssa i de enheter du vill vara ansluten till. Du kan även spela musiken direkt på Macen samtidigt som den strömmas.

15

15. Lös in ett presentkort med kameran

Om du har ett presentkort för Itunes Store, sådana som säljs mest överallt nu för tiden, kan du lösa in det till ditt konto genom att använda Macens inbyggda kamera i stället för att själv skriva in koden på kortet. Öppna Itunes, gå till butiken, klicka på Lös in och sedan på Använd kamera.