Made for IOS-handkontrollerna har levt en lite speciell tillvaro vid sidan av andra tillbehör. Å ena sidan så är urvalet numera riktigt bra, med flera bra alternativ, men å andra sidan känns det inte helt naturligt att ställa upp sin Ipad på bordet för att spela med en handkontroll.

Allt detta ändrades i och med nya Apple TV, och de spel som finns i dess App Store. Framför TV:n är det nämligen inte det minsta konstigt att dra fram en handkontroll, det är rentav välbekant för de av oss som är vana vid spelkonsoler.

Alla MFI-handkontroller som inte är beroende av att kopplas fysiskt till en IOS-enhet fungerar med nya Apple TV. Du kopplar upp dem via blåtand som vanligt, och de fungerar precis som förväntat. Det betyder att du inte behöver investera i en ny handkontroll om du inte vill, förutsatt att du inte sitter på en av de gamla telefonskalsvarianterna Logitech Powershell G eller en Moga Ace Power. Å andra sidan är det nog dags att byta ut dem då, i vilket fall…

Steelseries Stratus – Testets minsting är för liten

Steelseries har hela tre handkontroller med i det här testet, men de skiljer sig markant från varandra. Stratus var den första fristående handkontrollen som släpptes, och kopplas alltså till din IOS-enhet med bluetooth. Det är en liten söt handkontroll, på gränsen till löjligt så om du har stora händer, men trots det har Steelseries lyckats få in den fulla knappuppsättningen, med dubbla analoga styrspakar och allt.

Handkontroll till Apple TV
En komplett kontroll i fickformat.

Stratus är på gränsen till bra, men plastigheten gör att den faller efter andra kontroller i det här testet. Styrkorset känns oprecist, men det är inte direkt dåligt, och de båda analoga spakarna gör mer än väl sitt jobb, med hyfsat motstånd. XYAB-knapparna är plastiga men bra. Axelknapparna är svåra att använda eftersom handkontrollen är så liten, men de är inte dåliga i sig. Formfaktorn är problemet här, inte själva knapparna. Det är också hjärtat i Stratus, formfaktorn, för om du inte gillar en liten handkontroll så är det här en värdelös produkt för dig.

Steelseries har inte släppt någon app till Stratus-kontrollerna, vilket är en nackdel. Det betyder att firmware-uppdateringar måste göras via en app på din dator, och det enda sättet att veta om en sådan behövs är om du aktivt kollar upp det. Med tanke på att Stratus var närmast oanvändbar efter IOS 8-uppdateringen så är det här en nackdel. Numera fungerar den dock som det är tänkt.

Handkontroll till Apple TV
Steelseries Stratus och en Iphone 6 plus – ja, den är verkligen så här liten.

För liten för Apple TV?

Stratus är liten och portabel, vilket gör att det känns lite fånigt att sitta framför den överdimensionerade TV-skärmen med den lilla handkontrollen i handen. Portabiliteten är Stratus främst styrka, men bara om du tänker du ta handkontrollen med dig, och så är knappast fallet när den ska användas till Apple TV. Med tanke på handkontrollens andra problem så är Stratus definitivt inte det självklara valet till din nya Apple TV.
 

Sammanfattat

Steelseries Stratus är för dig som gillar, eller åtminstone accepterar, små handkontroller, och som vill ha den med dig för att göra din Ipad till en spelkonsol. Dessa saker måste vara viktiga för dig, annars gör du bäst i att skippa Stratus.

Steelseries Stratus
Funktion: Handkontroll till Apple TV och IOS
Pris: 519 kronor.
Mer info: Steelseries 

plus

Liten och portabel
Full knappuppsättning trots sin ringa storlek
Plastlock och bärpåse medföljer

minus

Plastig
Dyr
Firmware-uppdateringar görs via program på datorn
 

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10
Handkontroll till Apple TV
Stratus lämpar sig förstås bäst för spelande till Ipad.