Utvecklarna Serif är mest kända för det utmärkta vektorgrafikprogrammet Affinity Designer. Nu har de släppt en betaversion av ännu ett Mac-program, och det har redan omnämnts som en ny Photoshop-utmanare. Affinity Photo heter programmet, och trots att det fortfarande är under betatestande ser det ut att åtminstone kunna få teamet bakom en annan Photoshop-rival, Pixelmator, att svettas.

Ett bekant gränssnitt

Eftersom Photoshop har en så stark position brukar nykomlingar förhålla sig till branschdominantens upplägg. Så är även fallet med Affinity Photo. Till vänster har du dina vanliga verktyg i en rak lista, och till höger ligger färger, histogram, lager och så vidare.

Några saker är däremot annorlunda. I raden i överkant finns ett antal vanliga funktioner som i Photoshop ligger i menyerna, till exempel en snabbknapp för att slå av och på snap-funktionen.

Justeringslager läggs till på ett sätt som liknar Pixelmator och Acorn mer än Photoshop. Du bläddrar i en lista och klickar på en justering.

Plugin från Photoshop ska också fungera och kan importeras, men det har vi inte kunnat testa än.

Inpainting brush
Affinity Photo har ett nytt retuschverktyg kallat inpainting brush. Verktyget tar det bästa från klonstämpel, lagningspensel och innehållsmedveten fyllning – och skapar magi.

Magiskt verktyg och snabba beräkningar

Affinity Photo har ett nytt retuschverktyg som kallas inpainting brush, och som i ett ord kan beskrivas som magiskt. Verktyget fungerar som en blandning av Photoshops lagningspensel och klonstämpel och kan ta bort fläckar, damm och annat som inte ska vara där, utan att förstöra texturen. Porerna i skinnet ser naturliga ut när du har tagit bort en finne, och ett rutmönster överförs till området där du tar bort något.

Det hela liknar Photoshops innehållsmedvetna fyllning, men framstår efter några timmars testande mycket bättre, framför allt på att fylla i tydliga mönster.

Eftersom vi bara testar en betaversion av Affinity Photo bör vi egentligen inte uttala oss om prestandan, men vi kan ändå konstatera programmet är snabbt redan nu. Med en bild på 24 megapixlar med flera lager går allt fort. Lägg på gaussisk oskärpa och dra i reglaget så ser du en tydlig skillnad mot Photoshop som hackar och måste räkna om, medan Affinity flyter på som vanligt.

Transformationer
Transformationer är mer intuitiva och kraftfulla än i Photoshop. Du kan till exempel hantera ett lager som en polygon som du formar som du vill, där innehållet följer efter.

Fortfarande några bitar att jobba på

Utvecklarna Serif påpekar att flera funktioner ännu inte är klara, och det är uppenbart att programmet har en bit kvar innan det är helt färdigt. Det gäller till exempel hanteringen av foton i råformat. Programmet stödjer dng och kan konvertera till dng från vissa märkens format, men inte alla. Råformatlabbet är inte heller i samma klass som Camera Raw och det känns svårare att få till exponeringen.

Att krympa en bild med text i fungerar heller inte lika bra som i Photoshop, då texten blir aningen suddigare.

Sammanfattat

Betan av Affinity Photo är onekligen lovande, och är redan nu en stark utmanare till den andra hyllade Photoshop-rivalen Pixelmator. Programmet är vrålsnabbt, och använder samtidigt Photoshops upplägg som avstamp. Inpainting-penseln är ren retuschmagi, och stöd för cmyk, lab-färg och 16-bitarsbilder gör sitt. Integrationen med vektorgrafik och Affinity Designer kan göra kombinationen till en riktig utmanare till Photoshop och Illustrator för en bråkdel av pengarna.

Fakta: Affinity Photo

Funktion: Bildredigering
Mer info: http://mw24.se/3nc
Pris: Betaversion gratis (slutligt pris okänt, men systerprogrammet Affinity Designer kostar 489 kronor)

Fakta

Affinity Photos systerprogram heter Affinity Designer, ett vektorgrafikprogram som har hyllats både i pressen och av designers. Programmet vann priset Best of 2014 när Apple valde ut de bästa Mac-programmen förra året. Vi gillar det också skarpt. När vi nyligen testade billiga konkurrenter till Illustrator knep Affinity Designer förstaplatsen. Läs testet här.