När det är dags att byta batteriet

Om du verkligen behöver byta batteriet är det så klart enklast att vända dig direkt till Apple. Företaget har utbytesservice för alla modeller som såldes för upp till fem år sedan, och i vissa fall ännu längre. Har du en riktigt gammal Macbook kan du förmodligen hitta ett tredjepartsbatteri på till exempel brittiska Amazon som duger som ersättning även om det inte håller riktigt lika hög kvalitet som originalet. Köp inte ett batteri som ser ut att vara för billigt för att vara sant, och läs recensionerna.

Alla nyare Macbookmodeller har inbyggda batterier som inte kan bytas utan att bryta garantin. Har du ändå ingen garanti kvar kan du ge dig på att byta batteriet själv och till exempel Ifixit säljer lösa batterier även till dessa nyare modeller.

Batteribyte

Det finns dock flera saker du behöver tänka på om du ska byta ett inbyggt batteri själv.

I det enklaste fallet behöver du öppna datorn, skruva loss batterihållarna, lossa på en flexkabel från moderkortet och sedan ta ut batteriet och stoppa i det nya. Det kräver specialmejsel (pentalobe) och är inget för den som aldrig har mekat i en dator, men är ändå inte så särdeles svårt.

Från och med 2012 började Apple dock även limma fast battericellerna i chassit på Macbook Pro, vilket gör bytet av dessa betydligt knepigare och ganska riskabelt om du inte vet exakt vad du gör. Har du tittat på Ifixits guider och känner dig säker på att det kommer gå bra kan du prova, men vi rekommenderar det inte.

Verktygen du behöver säljs i paket som du kan hitta genom att söka efter ”Battery Replacement Kit for MacBook Unibody”, men du kan också skaffa ett petverktyg och Y1 Tri-wing-mejsel var för sig.

För en ordentligt steg-för-steg-guide rekommenderar vi att du kollar på Ifixit, och gör det innan du beställer ett batteri så att du är säker på att du kommer klara av proceduren.