Macbook Air
Nyare modeller av Macbook, Macbook Air och Pro har betydligt bättre batterier än äldre – de håller laddningen bättre när de inte används och kan laddas om betydligt fler gånger innan de slutar hålla en laddning.

Men de varar inte för evigt, och hur du använder dem påverkar vilken livslängd du kan förvänta dig. Här går vi igenom vad du kan göra för att få ut ett så långt liv som möjligt ur din Macbooks batteri. Dessutom går vi igenom tecknen som visar att det verkligen är dags att byta batteri.

Missa inte: Batteripanik? Så här laddar du din Iphone och Ipad snabbare

Diagnosticera dina batteribekymmer

Din Macbook håller hela tiden uppsikt över batteriets status och hälsa, och ett enkelt sätt att få en snabb koll på hur det står till med det är att hålla nere alt-tangenten och klicka på batterisymbolen i menyraden.

Då dyker information om batteriets skick upp, och det finns fyra skick det kan vara i: Normalt, byt ut snart, byt ut nu, samt kontrollera batteriet.

batteri

Normalt betyder att det är vid god hälsa och ska fungera som vanligt, även om ett lite äldre batteri så klart inte kan hålla lika hög laddning som när det var nytt.

Byt ut snart betyder att batteriet sjunger på sista versen och kan behöva bytas inom kort. Men exakt hur lång den där sista versen blir skiljer sig åt från batteri till batteri. Ett batteri kan hänga med i ett halvår medan ett annat snabbt försämras och måste bytas efter några veckor.

Byt ut nu betyder att batteriet är så dåligt att det knappt kan hålla någon laddning alls. Se även upp så att det inte har något annat fel, som att det har svullnat upp (ett vanligt fel på batterierna i vissa äldre modeller av Macbook Pro med löstagbara batterier.

Kontrollera batteriet innebär vanligtvis också att det måste bytas, men det kan bero på mer tekniska fel än att det bara har blivit för gammalt.

Missa inte: Apple förlänger utbytesprogram för Iphone-batterier

Mer info

Om du inte nöjer dig med den informationen finns det mer att hämta.

batteri

Det enklaste är att öppna  -> Om den här datorn -> Systemrapport och klicka på Ström. Där hittar du ett avsnitt med batteriinformation, där du till exempel kan se tillverkare, hur många milliamperetimmar (mAh) batteriet har vid full kapacitet, och hur många laddningscykler det har genomgått. Du kan själv avgöra hur gott skick batteriet är i genom att dela kapaciteten vid full laddning med just din Macbookmodells utsatta batterikapacitet (till exempel 6745 mAh för nuvarande modellen av Macbook Pro 15").

batteri

Du kan också ladda ner tredjepartsprogram som gör allt åt dig, till exempel Coconutbattery. Programmet visar både nuvarande maxladdning och tillverkningsspecifikationen (men tänk på att Apple inte garanterar en viss maxladdning så just din dator kan ha börjat på en något lägre eller högre maxladdning).

Missa inte: Med usb-c kan Macbook till slut använda externa batterier