I IOS 8.3 beta 2 fick vi en stor nyhet som många här i landet har väntat länge på – Siri har lärt sig svenska. Vi har under dagen testat den digitala rösttjänsten och de flesta funktioner som man förväntar sig ska fungera gör också det. Det går att föra ett hyfsat naturligt samtal med telefonen och man får som regel svar på vardagliga frågor som "behöver jag regnrock i morgon?" eller " vägbeskrivning till Norrköping". Se filmen här ovan där vi testar Siri.

Det märks dock att det här fortfarande är en beta, på vissa frågor händer något mycket märkligt där Siri svarar på engelska men rösten läser upp svaret med svenskt uttal av de engelska orden. Kul första gången, men knappast något vi förväntar oss kommer finnas kvar i den färdiga versionen av IOS 8.3.

Siri på svenska
Flera av Siris grundläggande funktioner som att skapa påminnelser och skicka meddelanden fungerar i betan.
  Andra saker som fungerar ungefär som förväntat är att lägga in saker i kalendern, skapa påminnelser och skicka sms. Röstigennkänningen är godkänd även om det blir en del fel ibland, om du har använt dikteringsfunktionen på svenska som kom i IOS 8 så har du erfarenhet av hur träffsäker den är.
 

Precis som på andra språk kommer Siri förprogrammerad med lustiga svar till ett antal frågor. Kul om man ska demonstrera för någon men så klart knappast något som kommer hålla dig underhållen timme ut och timme in.

Apple betatestar just nu två versioner av IOS, 8.2 och 8.3. Vi vet sedan tidigare att den skarpa versionen av 8.2 ska komma i mars eftersom att den innehåller stödet för Apple Watch som släpps i april. Så tyvärr får vi vänta till efter det innan 8.3 finns att ladda ner för alla, och vi vet i dagsläget inte exakt när det kan bli.

För utvecklare som har tillgång till betan har vi noterat att det är många som inte får Siri att fungera alls i den här versionen, varken på svenska eller andra språk. Vi provade på en helt nollställd Iphone 5S och där fungerade det direkt men på en Iphone 6 som använts ett tag där betaversionen lades in utan att rensa telefonen uppstod problemet med att Siri inte fungerade.