Fråga: Min Mac vägrar stänga av sig. Hur stänger jag av den ändå och vad kan det få för konsekvenser?

Varning

Svar: OS X gör det enkelt att stänga av eller starta om din Mac. Välj kommandot Stäng av eller Starta om från Apple-menyn bara, och klicka på OK. Vänta tills alla program har avslutats, sedan stängs datorn av. I alla fall i teorin.

I verkligheten är det inte riktigt så enkelt. Ofta kan det ta närmast oändligt lång tid om du väntar på avstängningen, och ibland kan du tvingas ta till en brutalare metod.

Stäng av

Ge den tid

Det första du ska göra är att tygla frustrationen över att det tar lite tid att stänga av. Om du har haft många program öppna, och särskilt om Macen har varit påslagen många dagar och bara stått i vila över nätterna, kan det ta ett par minuter.

Det kanske inte är så lång tid egentligen, men det känns som en evighet när du sitter där och stirrar på skärmen. Så se till att du inte har några öppna, osparade dokument i några program och gå och ta en kaffe eller något. Förmodligen har Macen stängts av eller startat om – vilket du nu ville – när du är klar.

Stäng alla program

Stäng alla program

Om det inte verkar hjälpa att bara vänta blir nästa steg att manuellt stänga av alla program. Ibland kan ett öppet osparat dokument ligga kvar och hindra avslutandet. Andra gånger har något program du har öppet i bakgrunden hängt upp sig och svarar inte, vilket gör att systemet hindras från att stängas av.

Har du ett program som vägrar avslutas kan du tvångsavsluta det med Alt-Cmd-Escape. När inga program längre är öppna kan du testa att stänga av eller starta om igen, och förhoppningsvis går det bättre den här gången.

Använd tangentbordet

Ibland kan det hända att Macen verkar ha frusit efter att du har valt Stäng av. Muspekaren rör sig inte och du vet inte om den verkligen svarar på tilltal längre. Testa att trycka Ctrl-Alt-Cmd-mata ut (symbolknappen uppe till höger), ett kortkommando för att stänga av. Har du tur fungerar fortfarande tangentbordet och Macen stängs av.

Tvinga Macen att stängas av

Funkar det fortfarande inte att stänga av får du ta till brutalmetoden. Håll strömknappen på Macen intryckt i några sekunder tills den stängs av. Vänta en stund och starta den igen.

Det här är inte särskilt bra för systemet eftersom det inte får tid att avsluta processer, spara loggar och rensa upp efter sig som det ska, så försök låta bli att göra det annat än i nödfall.

Problemlösning för en Mac som inte vill stängas av

Om Macen rutinmässigt vägrar att stängas av kan du ha något lite allvarligare problem, antingen med OS X eller hårdvaran i datorn. Här är några saker du kan titta på:

  • Försök se om ett visst program alltid ligger i vägen – det kan till exempel vara ett äldre program du använder och som fungerar men som alltid hänger sig när det ska avslutas.
  • Se till att du har uppdaterat till den senaste versionen av OS X.
  • Uppdatera dina program. Om du inte har köpt dem i Mac App Store finns det ofta ett kommando i programmenyn för att leta efter uppdateringar. I några program ligger kommandot i hjälpmenyn istället.
  • Öppna Skivverktyg och kontrollera startskivan. Om den upptäcker några fel kan du starta om Macen i återställningsläge (håll nere Cmr-R under uppstart) och köra Skivverktyg igen där du reparerar startskivan.
  • Det kan också vara något fuffens med strömhanteringen. Det kan även göra att vila inte fungerar som vanligt. Åtgärda genom att nollställa smc-mjukvaran.
  • Gör en fräsch backup och återställ OS X.