Rykten från Taiwan påstår att Macbook Air kommer att få touch id, men du som är sugen kan faktiskt få funktionen redan nu.

Mac ID är egentligen två appar. Dels Mac-appen som låter dig logga in från låsskärmen på din dator via din Iphone, och dels Iphone-appen, som utnyttjar telefonens Touch ID. Hela vitsen med den här kombinationen är att du ska slippa skriva in ditt lösenord i Macen, och i stället låsa upp den med din Iphone.

Mac ID lever i menyraden på din Mac, med snabb åtkomst till låsning av datorn och till inställningarna.

Kräver hyfsat ny Mac

Arrangemanget kräver förstås att du har rätt utrustning. Både din Mac och din Iphone måste stödja bluetooth LE. Det innefattar alla Macbook Air- och Mac mini-modeller från 2011, Macbook Pro- samt Imac-modeller från 2012, och den nya Mac Pro från 2013.

Vad gäller Iphone fungerar Mac ID med Iphone 4S och senare, men du vill förstås ha en modell med Touch ID – annars får du nöja dig med att använda telefonens pin-kod. Appen fungerar även till andra IOS-enheter, men den är ännu inte släppt i en universell version.

Slutligen behöver din Mac köra OS X 10.10 eller senare, och din Iphone behöver IOS 8 eller senare.

Att komma igång är enkelt. Köp appen till IOS, ladda ned programmet till din Mac, aktivera bluetooth och följ instruktionerna. Under installationen behöver Mac-programmet lösenordet för ditt användarkonto på datorn. Det är lite läskigt att ge ett lösenord till en app, men Mac ID krypterar det och kommunicerar aldrig med internet, i alla fall enligt utvecklarna. Helt säker är du förstås aldrig…

När din Mac visar låsskärmen får din Iphone en pushnotis. Grundinställningen är en banderoll, men notistypen kan förstås ändras i telefonens inställningar.

Kan användas från telefonens låsskärm

Med Mac ID installerat får du en notis i din telefon när låsskärmen visas på din Mac. När du trycker på notisen öppnas Mac ID, och du kan låsa upp Macen med ditt fingeravtryck. Det hela fungerar, och Macen låses upp direkt. Om din Iphone däremot är låst krävs ett extra steg. Den snabbaste varianten är då att svepa notisen på låsskärmen till vänster och trycka på ”Authorize” följt av fingeravtrycket. Då slipper du låsa upp telefonen och behöver bara använda Touch ID en gång.

Ytterligare ett alternativ är Mac ID:s Tap to unlock-funktion, som låter dig spela in en knackningsprocedur på din Macs styrplatta. Upplägget känns tyvärr osäkert eftersom felmarginalen är stor, så vi rekommenderar att du antingen gör ett avancerat knackmönster, eller låter den vara.

Mac ID på din Iphone ber dig låsa upp din Mac med Touch ID, eller med pin-kod om du har en äldre Ios-enhet.

Sammanfattat

Mac ID är förstås en helt onödig liten app, mer rolig än faktiskt hjälpsam eftersom din Iphone antagligen är låst när du ska logga in på Macen, och du därmed inte sparar någon tid. Det är dock helt enkelt roligare att logga in med Touch ID än att skriva ett lösenord, och ibland behöver appar inte vara mer än så.

Produkt MacID
Version: v1 (8)
Pris: Mac-appen är gratis, Iphone-appen kostar 39 kronor
Läs mer här


Touch ID är lättare än långa lösenord
Lätt att parkoppla
Mac ID lagrar ditt datorlösenord krypterat


Fungerar inte med äldre Macar eller Iphone-modeller
Känns inte så integrerat i Ios som önskat
Ios-appen är inte universal

Betyg: 7 av 10

Fakta

Det finns fler varianter för dig som vill slippa skriva Macens lösenord. Med appen Knock (http://mw24.se/3mq) behöver du bara knacka på din Iphone i fickan för att bekräfta att du är du – med varierat resultat ska tilläggas. Har du jailbreakat din Iphone så finns det desto fler alternativ, däribland Unlock ID som kom i samband med Ios 7, men som verkar vara temporärt trasig under Ios 8.