Uppdatering: Missa inte vårt test av Apple Watch - fem dagar med smarta klockan
 

Första titten – vi har provat Apple Watch

Efter Apples event 9 mars kunde vi för första gången klämma och känna på en fullt fungerande Apple Watch. Inte vilken Apple Watch som helst för den delen – vi fick kela med en 170 000-kronors Edition i rosguld med spänne i guld, men också med spännet i skinn som kändes lent som siden.

Vårt intryck är att det nästan inte spelar någon roll vilken modell du köper, för du kommer ändå strax glömma utsidan när du börjar använda den. Appar, ”glances” och notiser är så väldesignade att vi omedelbart kommer in i användandet.

Puls
Med en klocka värd någonstans kring 170 000 kronor på armen är det lätt hänt att pulsen går upp.

Apple har som vanligt lagt oerhörd vikt på de små detaljerna. Att träffa rätt på de små runda appikonerna är förvånansvärt lätt. Dra en ikon mot mitten så blir den lite större och lättare att trycka på. Du kan också öppna och stänga appar genom att vrida på den digitala kronan, och hur snabbt den försvinner eller dyker upp beror på hur snabbt du vrider.

Att använda det Apple kallar Digital Touch var också häftigt. Klicka på knappen intill kronan så dyker en lista med favoriter upp. Du kan ringa, skicka meddelanden eller – om kontakten också har en Apple Watch – starta Digital Touch. Då kan du till exempel rita en liten figur och skicka, knacka fram ett meddelande som kommer fram som vibrationer mot handleden, eller skicka din puls.

Allt det där hade vi redan hört talas om, men att faktiskt använda det visade hur häftigt det faktiskt är. Vi gissar att de här funktionerna kommer göra Apple Watch till en väldigt populär ”hans och hennes”-produkt.

Det går verkligen fort att komma åt viktig information. Det Apple kallar Glances är en speciell slags appar som du kommer åt genom att svepa uppåt från hemskärmen/urtavlan. Sedan sveper du i sidled för att bläddra mellan de olika ”sneglingarna”. På bara några sekunder kan du påminnas om ett lunchmöte, se om du behöver ett paraply, och hur många steg du har kvar till dagens mål.

En lustig känsla vi fick efter att använda klockan en stund är att den löser ett problem som vi aldrig hade innan vi började använda Iphone – att vi tar fram och kollar på mobilen för ofta och för mycket.

Att ta fram ännu en pryl som ska lösa det kan verka kontraproduktivt, men med rätt blandning av notiser och det mycket enklare gränssnittet kan Apple Watch faktiskt hjälpa oss att bli just mindre fastklistrade vid mobilskärmen.

Apple Watch

Klocka, först och främst

Apple Watch är verkligen en smart klocka och ingenting annat. Även på långt håll där den satt runt Tim Cooks handled under första presentationen syntes det att Jonathan Ive och hans designlag har utgått från andra armbandsur och gått vidare därifrån, och inte från iPhone eller andra Appleprodukter.

Naturligtvis täcks urtavlan av en skärm, men boetten påminner mer om ett klassiskt armbandsur än någon av de andra smarta klockor som har kommit de senaste åren. Du kommer själv kunna ställa in hur urtavlan se ut genom att välja en av de totalt tio olika grundvarianterna och sedan även justera vissa inställningar för dessa. Några av dem är dessutom interaktiva. Den astronomiska urtavlan visar till exempel vanligtvis en bild över jordklotet och den plats du befinner dig på med rätt belysning från solen, och klickar du på månen nere i hörnet ”flyger” kameran över till månen och visar den.

Missa inte: Test - här är de bästa smartklockorna just nu

Eftersom precis tidmätning alltid har varit och fortfarande är en central funktion i en klocka använder Apple Watch en kombination av de olika tekniker som finns till hands för att ge så exakt tid som möjligt – med en avvikelse från korrekt standardtid på som mest 50 millisekunder. Det innebär att den utnyttjar internet, gps-satelliter och kanske även andra källor för att ställa sig kontinuerligt.

Vad Tim Cook har sagt

När Apples vd introducerade Apple Watch sa han att Apple har visat världen flera produkter som helt stöpte om sina kategorier, som Mac, Ipod, Iphone och Ipad.

– Och nu är Apple återigen på väg att slå världen med häpnad med en revolutionerande produkt som förbättrar människors liv.

Apples chefsdesigner Jonathan Ive fick presentera detaljerna och talade bland annat om nya tekniker och ett helt nytt gränssnitt som har designats speciellt för prylar du bär på kroppen.

– Den suddar ut gränsen mellan det fysiska objektet och användargränssnittet.

En av de stora nyheterna för att vara en Apple-produkt är att Apple Watch kan anpassas i närmast oändliga kombinationer.

När Cook nyligen talade på Goldman Sachs teknikkonferens påminde han publiken hur Ipod var långt ifrån den första mp3-spelaren.

– De [andra] användes inte så mycket. De var i grunden för svåra att använda och gränssnitten var riktigt dåliga. Du behövde nästan en doktorsexamen. Ingen kommer ihåg dem.

Cook tror att smarta klockor är en liknande marknad, och att Apple Watch kan göra samma sak där.

– Det finns flera produkter som kallas smarta klockor, men jag vet inte om ni kan namnge några. Kanske... men det är definitivt ingen som har ändrar hur människor lever sina liv. Och det är det vi vill göra på Apple, det är vårt mål: Vi vill ändra hur du lever ditt liv.

– Jag har använt en, och har faktiskt en på mig just nu – det har jag faktiskt hela tiden – och jag tror att en av de största överraskningarna folk kommer få när de börjar använda den är bredden på saker den kan göra.

Apple Watch

Det mest uppenbara användningsområdet är som träningsmätare.

– Om jag sitter still för länge knackar den mig på handleden och påminner mig att resa på mig och röra mig. Eftersom många läkare numera säger att sittandet är den nya cancern. Så om du inte har rört dig på en timme påminner den dig.

Cook avslutade med att säga att han tror att många kommer förvånas av att inte vilja skiljas från Apple Watch när de väl har kommit igång att använda den.

Gränssnitt och den digitala kronan

Apple har enligt Tim Cook jobbat hårt på att ta fram ett helt nytt gränssnitt specialanpassat för att användas i en liten manick som sitter på armen. Pekskärmen klarar gester och pekningar för att styra gränssnittet och detta har kombinerats med vad Apple kallar för en digital krona. Det är i praktiken ett litet hjul på sidan av klockan som går att använda för att rulla i menyer eller andra funktioner i klockan, som att öppna och stänga appar.

Apple S1

Funktioner

9 to 5 Mac har hittat flera nya funktioner som Apple inte tidigare har visat upp.

En av dessa är en ny variant av urtavla där du placerar 1-4 graverade tecken och därmed kan göra den lite mer personlig. Det finns även en variant där du placerar en viss akties kurs direkt på urtavlan.

Under Meddelanden kan du ställa in hur Apple Watch ska visa och svara på meddelanden. Om du mestadels använder Imessage kan du till exempel välja att skicka små ljudklipp direkt som svar. Alternativt kan du diktera ett meddelande som skickas som text.

Apple Watch-appen

Appen används även till att ställa in en låskod till Apple Watch. Denna krävs för att kunna använda klockan med Apple Pay. Matas fel kod in 10 gånger raderas allt innehåll på klockan.

Vidare finns inställningar för flera fitnessfunktioner. Du kan till exempel aktivera varningar om du suttit still för länge och se hur mycket data klockan har samlat in under de senaste timmarna.

Till sist kan du se hur mycket ledigt utrymme du har, vilka appar som är installerade, och inställningar för wifi och bluetooth. Enligt 9 to 5 Mac saknas information om sparade foton, vilken kan tyda på att bilder du tar inte sparas på klockan utan skickas till Iphone.

Specifikationer: Ny processor och avancerade sensorer

Klockan drivs av en specialutvecklad processor som får namnet S1. Det är en miniatyrprocessor som dessutom innehåller en rad kringutrustning i samma chip som tillsammans sköter klockans alla funktioner.

På baksidan av Apple Watch sitter fyra sensorer bakom extremt hållbara safirglaslinser. De läser av ljuset från led-lampor med både synligt och infrarött ljus för att mäta bärarens puls. Dessutom finns en accelerometer som mäter rörelser. Klockan använder telefonens inbyggda gps och wifi-uppkoppling, det är funktioner som drar mycket batteri och skulle sannolikt försämra klockans batteritid avsevärt.

Apple Watch är också utrustad med något de valt att kalla för ”taptic engine”, sannolikt en sammanslagning av ”tap”, peta eller knacka, och ”haptic”, beröring. Det är en ny typ av notiser som använder både vibration och ljud för att göra dig uppmärksam på händelser. Om du till exempel använder klockan för att navigera kan den ge dig olika vibrationsmönster beroende på om du ska svänga åt höger eller vänster, för att du ska slippa titta på skärmen.

Skärmen täcks av antingen specialhärdat glas (i sportmodellen) eller safir (i de båda andra). Den är inte bara en pekskärm utan känner dessutom av tryck. Det gör att den kan märka av skillnaden mellan ett enkelt tryck på skärmen för att till exempel svara på ett samtal eller trycka på play-knappen i musikspelaren, och ett hårdare tryck som kan öppna en dold meny eller komma åt en extrafunktion. Apple kallar det Force Touch och tekniken ryktas även komma till nästa generations Iphone.

Apple Watch armband

Armbanden 

Klockan säljs med sex olika armband, och det ska vara möjligt att byta armband i efterhand. Dessa inkluderar sportigare armband i plast, klassiska läderarmband och flera olika designer i metall.

Dessa armband delas sedan in i tre olika kollektioner. Den enklaste kallas kort och gott för ”Apple Watch”, med ett hölje i rostfritt stål. Den andra är sportkollektionen i anodiserat aluminium som enligt Apple är 60 procent starkare. Därefter kommer ”Apple Watch Edition” i 18 karats guld, enligt Apple själva dubbelt så hårt som guld brukar vara.

Klockan kommer även i två storlekar, och både modellen i stål och den i guld har två olika färgval, vilket gör att det totalt finns 68 olika varianter att välja mellan vid lanseringen.

Lanseringsdatum

På Apples "Spring Forward"-event 9 mars meddelade Tim Cook att Apple Watch kommer börja säljas 24 april, i nio länder: Australien, Frankrike, Hong Kong, Japan, Kanada, Kina, Storbritannien, Tyskland och USA. Förhandsbeställningar tar från 10 april.

När klockan kommer till Sverige är i dagsläget okänt, men med tanke på hur snabbt Apple har rullat ut nya produkter till resten av världen de senaste åren skulle vi bli förvånade om det dröjer mer än ett par månader.

Apple Watch

Pris

Apple meddelade redan vid första presentationen av Apple Watch att priserna ska börja med 349 dollar i USA för Sport-modellen som har plastarmband och är den som mest påminner om fitnessarmband och dagens smarta klockor.

Apple Watch, "standardmodellen" i stål, kommer börja på 549 dollar med sportarmband och sedan kostar den mer ju finare armband du vill ha.

Både Sport- och standardmodellen kostar 50 dollar extra om du vill ha den lite större varianten på 42 millimeter.

Armbanden som finns att köpa till har redan lagts upp på Apples Store i USA, och har följande priser:

  • Sport Band: 49 dollar
  • Leather Loop: 149 dollar
  • Milanese Loop: 149 dollar
  • Modern Buckle: 249 dollar
  • Link Bracelet: 449 dollar

Guldmodellen, Apple Watch Edition, kommer tillverkas i begränsad upplaga och enbart säljas i utvalda Apple-butiker med priser som börjar på 10 000 dollar och går upp till minst 17 000 dollar med guldarmband.

Svenska priser lär vara justerade för den lägre kronan. Om de nya priserna på Macbook Air och Pro är någon indikation skulle vi gissa på mellan 3 495 och 3 995 kronor för den billigaste modellen (32mm Sport).

Tänk på att du även måste ha en Iphone 5 eller senare för att använda Apple Watch.

Apple Watch-appen

Den tillhörande Appen

Med betaversionen av IOS 8.2 har Apple börjat låta utvecklare ta fram appar för Apple Watch, och har då även avslöjat den app som kommer styra inställningarna för klockan och hur den interagerar med Iphone.

Detaljer om appen har läckts av 9 to 5 Mac som även har visat skärmdumpar och dess ikon. Appsimilator har dessutom byggt ett interaktivt demo av själva Apple Watch-gränssnittet, så att du kan få ett smakprov på hur det blir att använda den.

Bland annat ser vi hur du kommer kunna ställa in hemskärmen på klockan via Iphone-appen.
 

Watchkit – utvecklarnas möjligheter

Programmeringsgränssnittet Apple har tagit fram för tredjepartsutvecklare kallas Watch Kit och genom att undersöka möjligheterna detta ger kan vi få en lite bättre bild av vad Apple Watch kan bli.

Apple säger till exempel till utvecklarna att de ska tänka på Apple Watch-interaktion som något som tar sekunder snarare än minuter. Watch-appar ska komplettera Iphone-appar och inte ersätta dem. När klockan först släpps kommer alla tredjepartsappar kräva koppling till en Iphone-app men senare ska även fristående appar bli möjliga.

Förutom appar kan utvecklare ta fram specialanpassade notiser för sina Iphone-appar, som därmed visas på ett unikt sätt på klockan.

Skärmen på den mindre modellen av klockan är 240x272 pixlar medan den större har 390x312 pixlar. Appar måste så klart fungera lika bra på båda och Apple påpekar att innehållet måste vara samma även om den exakta layouten kan skilja sig åt.

Apple Watch

Batteri och laddning

Apple Watch laddas med induktion, vilket betyder att du inte kopplas in någon sladd utan lägger en magnet mot baksidan på etuiet. Själva batteriet är av naturliga skäl ganska litet och de senaste uppgifterna säger att Apple räknar med cirka 18 timmars normal användning.

Tim Cook har sagt att han själv laddar den varje natt eftersom han använder den så mycket, och tror att de flesta kunder också kommer göra det.

Nyligen avslöjades att Apple för att öka på batteritiden bland annat har lagt till en strömsparfunktion kallad Power Reserve som gör att enbart klockfunktionen hålls aktiv medan de flesta komponenter sätts i vila och därmed inte drar någon ström.

Förväntad försäljning

Olika analytiker har kommer fram till olika siffror för hur många klockor Apple kan tänkas sälja under första året, och de hamnar mellan 10 och 60 miljoner enheter.

Undersökningar från Quartz och Futuresource ger olika bilder, men priset verkar vara ett stort hinder för många, samtidigt som intresset för produkten som sådan är högt och ökar. Futuresource mätte både i maj och oktober förra året och då hade antalet som svarade att de är mycket intresserade av en smart klocka ökat från 4 till 9 procent.

Men Apple Watch kommer aldrig komma i närheten av Apples stora kassako Iphone. För det första krävs en Iphone för att använda den vilket så klart gör att den potentiella marknaden är mindre. För det andra är det inte alla som behöver en kroppsburen produkt som Apple Watch medan i stort sett alla behöver en mobiltelefon.