Macromedia är företaget bakom program som Director, Flash, Dreamweaver och inte minst Cold Fusion. Adobe behöver väl knappast någon presentation, och har som bekant Photoshop, InDesign och ett par maffiga program till i portföljen. Idag har företagen gemensamt offentliggjort att Adobe köper Macromedia, och blir därmed att av de absolut största mjukvaruföretagen.

Rent praktiskt går det till så att Adobe förvärvar samtliga aktier i Macromedia till det värde de hade när börsen stängde i fredags. I runda slängar rör det sig om cirka 3,4 miljarder dollar. Nuvarande aktieägare i Macromedia kan skattefritt byta ut varje aktie mot 0,69 Adobe-aktier. Köpet beräknas vara avslutat i höst, och man räknar med att Macromedias forna aktieägare då kommer att äga ungefär 18 procent av det nya Adobe.

Det nya företaget kommer att fortsätta att heta Adobe, och Adobes nuvarande chef Bruce Chizen stannar kvar i sin position. Däremot kommer det att bli en del förändringar i styrelsen, som kommer att utökas med folk från Macromedias ledning.