OS X Yosemite är uppe i version 10.10.2 och Apple har betaversioner av 10.10.3 ute bland utvecklarna. Trots att det har gått flera månader och versioner sedan systemet först släpptes finns ett antal mer eller mindre allvarliga buggar kvar och några kan vara riktigt irriterande.

Här är sex av dessa, och lösningarna för att antingen fixa eller komma runt dem.

Namnet på datorn ändras
OS X Yosemite kan få för sig att ändra namn på din Mac, igen och igen.

Namn på datorn ändras hela tiden

Ett problem många användare har drabbats av är att namnet på datorn ändras igen och igen, alltså det du hittar i Systeminställningar -> Delning och som syns om du försöker komma åt datorn från en annan dator i det lokala nätverket och du har fildelning igång. Om din Mac till exempel heter ”Kalles iMac” kan den efter en dags användning heta ”Kalles iMac (7)” och hos vissa dyker alias till den egna datorn upp i listan över nätverksenheter i vänsterspalten i Finder.

Problemet verkar vara ganska komplicerat och flera olika lösningar har rapporterats och verkar fungera olika bra för olika användare. Här är några av de som många har lyckats med:

Uppdatera
För ganska många användare har det hjälpt att helt enkelt se till att ha senaste versionen. Så om du fortfarande sitter med 10.10.0 eller 10.10.1 ska du testa att uppdatera till 10.10.2.

Stäng av nätverksväckning
En enkel lösning som har fungerat för en del drabbade är att öppna Systeminställningar -> Strömsparare och klicka ur Vakna för nätverksåtkomst. Då kan du inte väcka Macen över nätverket, men det är inte en funktion speciellt många vanliga hemanvändare utnyttjar ändå.

Nollställ kopplingen till Airport och Apple TV
Har du en Apple TV på nätverket eller ansluter via en Airport Express eller Extreme kan dessa vara insyltade i namnändringarna. Stäng av båda och radera följande filer på Macen:

/Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.airport.preferences.plist
/Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist
/Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist

De kommer återskapas men du kan behöva göra om några nätverksinställningar. Ta sedan bort siffran och parenteserna efter namnet under Delning och starta om datorn. Gå tillbaka till Delning och se vad den heter. Om den har bytt namn ska du byta tillbaka till det gamla namnet (utan parenteser).

Starta till sist din Apple TV och/eller Airport-basstation igen.

Sluta använda dubbla anslutningar
Om du har Macen kopplad till nätverket både via wifi och ethernet kan det vara boven då datorn verkar kunna se sig själv på nätet och tro att det är en annan dator med samma namn, varpå namnet måste ändras för att undvika konflikt.

Dra alltså ur ethernetsladden om du hellre vill köra wifi, eller stäng av wifi om du föredrar ethernet.

Om inget av dessa tips funkar är det bara att vänta på nästa uppdatering och hoppas att det löser sig med den.

Spara-dialogen blir större och större
Knepigaste buggen på länge – spara-dialogen växer och växer.

Spara-dialogen blir större och större

Det här är en av de allra märkligaste buggarna vi någonsin har sett (och undertecknad har ändå haft Mac sedan 1991). Varje gång du tar fram spara-dialogrutan i ett program blir den lite större på höjden, igen och igen tills den plötsligt tar upp hela höjden på skärmen. Gör du inget åt det blir den så stor att du inte kan trycka på knapparna med muspekaren.

Hur konstigt det än kan verka har buggen hängt med hela vägen in i betaversionen av OS X 10.10.3, men som tur är finns en egen lösning.

Håll nere shift-tangenten och hugg tag i kanten av fönstret och dra inåt. Då krymper fönstret både i sid- och höjdled och du kan komma åt knapparna igen.

Om du föredrar att leka hacker finns även ett terminalkommando (byt ut ”com.google.Chrome” mot programmet du vill åtgärda, till exempel com.apple.Safari):

defaults delete com.google.Chrome NSNavPanelExpandedSizeForOpenMode

Java?
Om något program du har installerat behöver Java version 6 kommer du få konstanta påstötningar om att installera den även om du har installerat Oracles nya Java 8.

Frågar efter Java precis hela tiden

Macen säger att du måste installera Java Runtime Environment, om och om igen och även om du går till Oracle och laddar ner den senaste uppdateringen och installerar fortsätter dialogrutan att poppa upp stup i kvarten. Irriterande, minst sagt.

Det här är inte ett problem som dyker upp av sig själv på Macen utan är förknippat med vissa tredjepartsprogram. Det gäller kanske framför allt Adobe CS5 och CS6 men kan även vara andra program. Vad det går ut på är att dessa program vill ha Java 6 och inte fungerar med Java 8 som är den senaste versionen.

Om du inte vill avinstallera programmen i fråga (om du ens hittar vilka det är) kan du installera denna gamla version av Java och bli av med dialogrutorna, och den kommer inte fungera med webbläsare utan bara för nerladdade javaprogram som inte fungerar med Java 8. Därmed är det ingen riktig säkerhetsrisk.

Du laddar ner den gamla versionen från Apple här.

Wifi-problem
Krångel, krångel, krångel. OS X Yosemite har dragits med rejäla wifi-problem.

Problem med wifi

Det här är garanterat det problemområde som har fått mest uppmärksamhet sedan Yosemite släpptes. Många användare har helt enkelt haft väldigt mycket strul med att koppla upp sig mot internet trådlöst. Eftersom det är det enda enkla sättet att koppla upp sig med många moderna Macar är det så klart ett riktigt bekymmer.

Varje uppdatering av systemet har haft ”fixar för problem med wifi-nätverk” som sin högsta prioritet, men fortfarande rapporterar användare om problem så Apples utvecklare verkar inte vara 100 procent på det klara med exakt vad som orsakar problemen – eller så är det flera olika små saker som tillsammans ställer till det.

Här är några olika åtgärder du kan prova:

Gör om wifi-anslutningen

  • 1. Spara de här instruktionerna i ett textdokument (du kommer inte ha internetåtkomst efter en omstart).
  • 2. Öppna Systeminställningar -> Nätverk och markera Wi-Fi i listan. Tryck på kugghjulet nere till vänster och välj Avaktivera tjänst.
  • 3. Radera tjänsten genom att klicka på minusknappen (också nere till vänster).
  • 4. Starta om datorn.
  • 5. Öppna inställningarna igen och klicka på plusknappen. Välj Wi-Fi från listan över gränssnitt och ge den ett nytt namn, till exempel Wi-Fi 2 eller Airport. Om du ger den samma namn som innan kan felen återuppstå.
  • 6. Klicka på Skapa.

Ta bort sparat nätverk
Öppna Systeminställningar -> Nätverk -> Avancerat -> Wi-Fi och radera din router från listan över primära nätverk. Stäng av och slå på wifi och anslut till routern igen.

Radera bluetoothinställningarna
Radera filen /Library/Preferences/Bluetooth.plist och starta om datorn.

Radera SystemConfiguration
Radera mappen /Library/Preferences/SystemConfiguration och starta om datorn. Den kommer då glömma nästan alla inställningar för nätverk som du får göra om, men också strömsparinställningarna.

Zappa pram/nvram
Starta om Macen och håll nere tangenterna alt-cmd-p-r så fort du hör startplongen och håll de nertryckta tills du hör den igen. Du kan behöva ändra volym, upplösning och kanske inställningar för tid och datum.

Stäng av bluetooth
Om du inte använder bluetooth för till exempel ett tangentbord kan du om inget annat funkar testa att stänga av funktionen. Vissa användare rapporterar om hastigheter på 1-2 megabit per sekund med bluetooth aktiverat och över 100 när det är avstängt.

Minne

Minnet läcker via kernel_task (Safari, Mail och kanske fler program)

Om Macen börjar kännas segare och segare ju mer du använder den och en omstart tillfälligt löser problemet varje gång kan du vara drabbad av minnesläckage. Det innebär att ett program använder internminne och sedan inte ger tillbaka det till systemet när det är klart.

I Yosemite verkar framför allt Safari men också Mail och kanske fler program vara de värsta minnesslösarna. Några timmars användande av Safari kan räcka för att läcka tio gigabyte minne.

Om du håller koll på minnesanvändningen i Macen via Aktivitetskontroll, Istat Menus eller något annat program ser det inte nödvändigtvis ut som att till exempel Safari använder så mycket minne, utan istället är det kernel_task som tar upp mer och mer tills det kanske använder 12 gigabyte.

Vad det verkar bero på är den smarta hanteringen av minne som introducerades med Mavericks, där oanvänt minne komprimeras för att ta upp mindre utrymme och även göra läsning till och från hårddisken snabbare om du har för lite internminne.

Någon specifik åtgärd finns egentligen inte, men att hålla koll på minnesanvändningen och starta om Safari eller de andra program som får kernel_tasks minnesförbrukning att skena då och då är ett effektivt sätt att behålla minne för övriga program och få datorn mer responsiv igen.

Du kan också byta till Chrome eller Firefox, då inget av dessa verkar lita av samma problem.

Externa hårdiskar matas ut vid vila
Efter vila vaknar Macen och har matat ut den externa hårddisken tiotals gånger.

Externa hårddiskar matas ut vid vila

Det här är också en märklig bugg som bara drabbar vissa användare och vars orsak inte är klarlagd. Problemet som uppstår är att externa hårddiskar som är inkopplade när du sätter datorn i vila matas ut tiotals eller hundratals gånger medan den är i vila. När du väcker datorn dyker en lång lista med notiser upp som varnar för att hårddisken matades ut inkorrekt.

Det här hade inte varit något stort problem om det bara var en rapporteringsbugg, men nu verkar det som att disken faktiskt kickas ut inkorrekt och det kan leda till att volymen börjar korrumperas och faktiskt kan bli oläslig om du har riktig otur.

Användare på Apples supportforum har föreslagit flera lösningar, men de enda två som verkar fungera hyfsat konsekvent (i det ena fallet med 100 procents säkerhet) är dessa:

1) Mata ut disken
Om den externa disken inte måste vara inkopplad hela tiden kan du helt enkelt mata ut den innan du sätter Macen i vila, och koppla in den när du behöver den nästa gång. Omacigare lösning får man leta efter, men det fungerar åtminstone.

2) Stäng av Spotlight för hårddisken
Öppna Systeminställningar -> Spotlight -> Integritetsskydd och klicka på plusknappen nere till vänster. Lägg till hela den externa hårddisken så slutar Spotlight att indexera den. Många användare har rapporterat att detta funkar, vilket tyder på att Spotlights indexeringsmotor kan vara boven i dramat, men det är också en trubbig lösning som gör att du inte kan söka på diskens innehåll. Fungerar för de som har ett välordnat sorteringssystem och sällan behöver använda Spotlight för att hitta någon fil.