Fråga: Jag hade två filmer på vardera 1,2 gigabyte som jag satte ihop i Imovie. Jag putsade dem lite i början och slutet och sedan skickade jag dem till Skrivbordet. Då hade det blivit en fil på 6 gigabyte i stället. Hur får jag ned storleken? Silverfox

Svar: När du redigerar filer jobbar du i regel i högsta möjliga kvalitet för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Därför är det vanligt att bilder, video och musik du arbetar med växer i storlek.

Normalt löser du det här genom att spara det färdiga resultatet i ett format och en komprimeringsgrad som passar det du önskar dig. Rekommendationen är att behålla en råkopia med högsta kvalitet tills du är säker på att den bantade varianten är bra nog.

Med det sagt väljer du att exportera din film som en Quicktimefilm. Där får du välja komprimeringsgrad och ställa in detaljer såsom bildrutor per sekund och upplösning. Allt hjälper dig minska storleken.

Varför blir filmerna större när jag klipper dem?

Är du inte nöjd med komprimeringsresultatet från Imovie är det vettigt att ge Handbrake en chans. Där finns fler och bättre inställningar som ger dig högre detaljkontroll.

Ännu ett alternativ är att sköta komprimeringen i gratisprogrammet . Det kan verka märkligt, men där finns en hel del smarta funktioner. Dessutom kan du använda flera olika komprimeringsalgoritmer. Lösningen fungerar extra bra om du vet att verket ska avnjutas på en speciell målenhet, som en Ipad.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!