Fråga: Jag försöker öppna en csv-fil i Excel, men jag får inte med åäö. Om jag öppnar upp csv-filen i en textediterare så finns åäö med men när jag drar in den i Excel så blir det specialtecken. Wibbskii

Svar: Det här beror med största sannolikhet på teckenkodningen i din textfil. Kommersiella program brukar vara ganska duktiga på att hantera den här typen av problem men ibland går det snett.

Just Excel har haft många problem med det här genom åren. På Mac har det dessutom varit ännu värre än på Windows. Eftersom du inte skriver något om version är det svårt att veta om det kan vara en uppdatering som behövs.

Öppna csv-filer med åäö i Excel

Har du problem med att läsa in en textfil i Excel beror det oftast på teckenkodning. Men glöm inte kontroller att det verkligen är en ren textfil och inte en formaterad fil.

Börja därför med att försöka importera filen manuellt. När du når importguiden kan du välja mellan en rad olika filursprung. Gå igenom listan och se i förhandsgranskningen om du ser ett korrekt resultat.

Hittar du ingenting är bästa tricket att helt enkelt byta format på filen. Är det en enda fil kan du göra det i exempelvis gratisprogrammet Textwrangler. Har du många kan du skriva ett skript.

Med file –I <filnamn> får du reda på vilken teckenkodning filen har. När du har det i bagaget kan du kör iconv –f <källformat> -t <målformat> < infil > utfil. Till exempel iconv –f us-ascii –t utf-8 < in.csv > ut.csv.


MacWorlds expert Robert Ilijason svarar, med hjälp av våra fantastiska forummedlemmar, på vanliga och kluriga frågor. I MacWorlds forum kan du få hjälp med dina problem och diskutera med andra användare av dina favoritprylar. Registrera dig här!