ip

Om Safari känns segt kan du testa att rensa dess historik och webbplatsdata.

6. Töm historiken i Safari

Om du använder Safari mycket kan den börja bli lite seg då den till exempel har väldigt många besökta sidor att leta igenom när du börjar skriva in en sökning. Öppna Inställningar -> Safari och välj Rensa historik och webbplatsdata.

Bakgrundsaktivitet
Bakgrundsuppdatering kan ta värdefulla resurser i anspråk. Stäng av för att skona batteriet och öka prestandan på din gamla Iphone.

7. Stäng av bakgrundsuppdatering

Appar som ligger och uppdateras i bakgrunden kan göra din Iphone långsammare, speciellt om apparna är dåligt programmerade och gör det för ofta och mycket.

Öppna Inställningar -> Allmänt -> Appaktivitet i bakgrunden och stäng av antingen hela funktionen (vilket även verkar stänga av bakgrundsuppdatering av vissa systemappar) eller bara de flesta av de appar som vill uppdatera i bakgrunden.

Du kan även stänga av automatiska uppdateringar av appar och systemet, samt nerladdningar av nytt innehåll från Itunes Store. Det gör mer skillnad för batteritiden än prestandan, men kan ändå vara bra. Den inställningen hittar du i Inställningar -> Itunes och App Store.

Minska rörelse
Under Hjälpmedel hittar du två inställningar som kan göra användarupplevelsen i IOS 10 bättre på äldre Iphone-modeller.

8. Stäng av specialeffekterna

I Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel finns två inställningar du kan aktivera för att minska specialeffekterna i systemet: Mindre genomskinlighet och Minska rörelse. Dessa kan göra en del funktioner i systemet lite rappare.

Platstjänster

9. Stäng av Platstjänster

Gps-funktionen i IOS 10 påverkar batteriet mer än prestandan, men telefonen kan även bli en aningen långsammare om den ständigt söker efter din position.

Gå till Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster. Här kan du stänga av allt som är irrelevant. Facebook kanske inte är lika viktigt som Google Maps för att ta ett exempel. Du kan också ställa in appar att enbart få tillgång till din plats när de är aktiva och inte i bakgrunden.

10. Återställ och börja om

Det är inget vanligt förekommande problem, men även IOS kan drabbas av att systemet blir delvis korrumperat och inte fungerar som det ska. Det kan påverka prestandan, även om det är vanligare att det gör att du till exempel inte kan uppdatera, eller att någon grundläggande funktion som wifi fungerar dåligt eller inte alls.

Då kan du prova att återställa till en backup. Se till att du har en ny backup, helst via Itunes på datorn så att det går snabbare att återställa än med en Icloud-backup. Stäng sedan av Hitta min Iphone i Inställningar -> Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store -> Icloud. Därefter återställer du via Itunes genom att klicka på enhetens ikon uppe till vänster och sedan på Återställ Iphone.

Batterikapacitet

11. Ta en risk – stäng av batteriskydd

Sedan IOS 11.3 har Iphone en inställning för att stänga av det inbyggda skyddet mot plötsliga krascher till följd av att batteriet inte orkade driva processorn i ett kritiskt ögonblick. Det här gäller särskilt telefoner äldre än Iphone 8. Öppna Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa. Om din telefon har drabbats av en krasch på grund av bristande batterikapacitet kommer det finnas en liten Avaktivera-knapp och en beskrivning under Kapacitet för toppbelastning. Vill du leva riskfyllt kan du gå vidare med avaktivering. Det kan göra telefonen snabbare i vissa funktioner och appar, men om du upplever flera plötsliga omstarter är det nog bäst att aktivera skyddet igen.

12. Byt batteri

Om inget annat hjälper kan du se om det är batteriet som ligger bakom. Ett utslitet batteri orkar inte driva Iphones processor lika hårt och genom att få det utbytt kan du ge nytt liv åt en gammal telefon. Öppna Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa. Om batteriets maximala kapacitet har gått ner under 80 procent är sannolikheten ganska stor att ett byta skulle hjälpa.

Fram till sista december 2018 kostar batteribyten för alla Iphone från Iphone SE och Iphone 6 till Iphone X bara 295 kronor. Därefter går priset upp till 545 kronor (795 för Iphone X).

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning